Mali rječnik proizvoda nove generacije

Oxford English Dictionary u svome tradicionalnom izboru za riječ godine tu je laskavu titulu 2014. godine dodijelio glagolu vape. Svoju su odluku pojasnili sve većom popularnošću osobnih isparivača među korisnicima, navodeći pritom i da je, između ostaloga, učestalosti korištenja riječi vape kumovalo otvaranje prvog vape caffea u Velikoj Britaniji. Dakako, u pozadini korištenja riječi vape te 2014. stoje i prosvjedi u New Yorku, održani zbog tadašnje zabrane korištenja osobnih isparivača/e-cigareta u zatvorenim prostorima.

U međuvremenu, proteklih nekoliko godina popularnost duhanskih proizvoda nove generacije kao što su osobni isparivači te grijači duhana samo je nastavila rasti. Primjera radi, 2011. na globalnoj razini bilo je sedam milijuna korisnika osobnih isparivača, da bi ih već 2016. godine bilo 35 milijuna. Prema Euromonitorovim predviđanjima, do 2021. godine broj korisnika osobnih isparivača mogao bi dosegnuti 55 milijuna. U skladu s time, sve veća zajednica korisnika osobnih isparivača praktički je razvila vlastiti jezik. Ovo su neki od pojmova koje koriste.

Aerosol – čestice tekuće ili krute tvari raspršene u zraku, odnosno para nastala zagrijavanjem tekućine prilikom korištenja duhanskih proizvoda nove generacije.

Atomizer ili atty – korisnici osobnih isparivača ga nazivaju još i “srcem” svakog uređaja. Konkretno, radi se o dijelu osobnog isparivača koji dio koji pretvara tekućinu u paru koja se može inhalirati.

Arome – vrste okusa tekućina za isparavanje.

Amper – mjerna jedinica za označavanje jakosti električne struje. Što je više ampera, to je baterija uređaja jača.

Baterija – integrirani dio duhanskih proizvoda nove generacije, pokreće cijeli process u osobnim isparivačima i mogu biti različite snage. Pune se na isti način kao većina elektroničkih uređaja danas. Obično su litij-ionske, imaju i LED lampice koje mogu imitirati i žar obične cigarete.

Cigalike – osobni isparivači koji izgledom i veličinom podsjećaju na tradicionalne duhanske proizvode.

Duhan za oralnu primjenu (smokeless tobacco, snus) – iako je u nekim svojim starijim varijantama poznat već stoljećima, zahvaljujući napretku tehnologije te brojnim istraživanjima danas na tržištu postoje sa smanjenim udjelima štetnih tvari. Takav kvalitetniji proizvodi, s potencijalno manje rizika po zdravlje konzumenta, popularni su u skandinavskim zemljama i na američkom tržištu. Zemlje u kojima je u opticaju odavno, poput Švedske, pokazuju izvori, imaju najnižu stopu pušača (uz paralelno vrlo visoku razinu korisnika duhana za oralnu primjenu).

Grijač – dio atomizera, omogućava zagrijavanje tekućine.

Grijači duhana (tobacco heating product, THP) – proizvodi nove generacije u kojima duhan ne gori, već se zagrijava na određenoj temperaturi (240 stupnjeva). Ovaj način konzumacije oslobađa paru, umjesto dima u kojem se inače kod klasičnih cigareta nalazi i do 4000 toksičnih spojeva. Istraživanja pokazuju da grijači duhana imaju potencijal do 95% manje štetnosti u odnosu na obične cigarete.

Modovi – kućište za baterije koji mogu regulirati jačinu struje, temperaturu.

mg – Odnosi se na udio nikotina u tekućinama.

O(h)m – mjerna jedinica za električni otpor. Kod osobnih isparivača, što je otpor niži, to se tekućina može više zagrijati.

Propylene Glycol (PG) – glavni sastojak tekućina za osobne isparivače, koristi se i u kozmetičkoj te prehrambenoj industriji. Postoji i alternativa u vidu biljnog glicerola, a oba su spoja zadužena za stvaranje pare pri korištenju osobnih isparivača. Tekućine se sastoje od glicerina, propilen glikola, nikotina i aroma.

Tank – spremnik u kojem se tekućina nalazi.

Tekućine (e-juice, e-liquid, e-nicotine) – tekućine koje se zagrijavanjem pretvaraju u paru koja se udiše. Sadrže, dakle, aromu, nikotin i propilen glikola. Posljednjih nekoliko godina paleta okusa i mirisa u tekućinama je poprilično velika, od voćnih, pa do onih koji mirisom i okusom podsjećaju na omiljene kolače.

Vaper – korisnik osobnih isparivača.

Vaporizer – jedan od naziva za osobne isparivače.

Watt (snaga) – količina energije koju troši raspršivač. Što je veća snaga – to je više pare.

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se