Nove generacije proizvoda

Komercijalna pojava elektronskih uređaja za konzumaciju duhana kao što su e-cigarete početkom 2000-ih označila je svojevrsnu revoluciju. Bio je to svojevrstan početak inovativnog napretka u ponudi proizvoda koji sadržavaju nikotin, a koji su orijentirani više ne samo na ugođaj pušača, već i na njegovo zdravlje.

Povijest seže u 60-te godine prošlog stoljeća

Povijest elektronskih uređaja za konzumaciju duhana zapravo je još i starija i seže nekoliko desetljeća unatrag. Naime, prvi takav uređaj izumio je Amerikanac Herbert A. Gilbert davnih 1960-ih, ali u to vrijeme nije uspio uvjeriti niti jednu kompaniju da komercijalizira njegov patent. Razloga je bilo više – recimo samo da je pušenje klasičnih cigareta u to doba bilo još uvijek poprilično prihvatljivo, dok se zdravstvenim rizicima tog ponašanja tek počelo značajnije pričati u javnom prostoru. Gilbertov je prototip odmah u startu imao tri komponente po kojima danas poznajemo osobne isparivače, a to su baterija, tekućina i grijač. Iako se od svog izuma nije obogatio, u određenim medijskim istupima i intervjuima Gilbert je naglašavao kako mu najveće zadovoljstvo pričinja činjenica da je “na svoj način pomogao u spašavanju tolikog broja života”. Da je Gilbertova ideja bila zapravo fantastična, ali je za nju nedostajalo razumijevanja, saznali smo 50-ak godina kasnije. Novi iskorak u kreiranju proizvoda napravio je kineski farmaceut Hon Lik koji je početkom 2000-ih tržištu predstavio e-cigaretu u obliku i s funkcijama kakve danas poznajemo. Izvori sugeriraju da je motivacija Hon Lika da nastavi s razvojem ovog proizvoda bila, između ostaloga, vlastita želja da prestane pušiti i pronađe alternativu koja će mu u tome pomoći.

 

Nova kategorija – uređaji za zagrijavanje duhana

U proteklih su se 10-ak godina ti uređaji sustavno nadograđivali, a nova kategorija koja je nastala predstavlja uređaje za zagrijavanje duhana. To su uređaji koji zbog upotrebe duhanskih stickova omogućuju iskustvo slično pušenju, ali bez procesa gorenja duhana u kojem nastaje najveći broj štetnih tvari. Ti uređaji rezultat su inovativnog pristupa u upotrebi dostupne tehnologije i velikih ulaganja industrije. Razvoj tehnologije omogućio je izradu proizvoda koji zagrijava duhan na višestruko manje temperature od onih na kojima gori cigareta, a korisnicima omogućuje uživanje u nikotinu i aromi duhana.

I e-cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana pripadaju niši duhanskih proizvoda nove generacije. Bez obzira na promjenu dizajna, veličinu i snagu baterije, okuse tekućina i druge komponente, inicijalna ideja je ostala ista: ti uređaji omogućuju uživanje u nikotinu i duhanu bez štetnog procesa gorenja i eliminiraju duhanski dim iz života pušača. I jedna i druga kategorija uređaja korištenjem emitira samo paru. Istraživanja pokazuju da su zbog toga potencijalno i do 95% manje štetni od cigareta. Sve više regulatora diljem svijeta ih zbog toga preporučuje kao jedan od važnih alata pri prestanku pušenja klasičnih cigareta.

Najveći iskorak napravili Japan i Velika Britanija

Danas se vrijednost tržišta e-cigareta i uređaja za zagrijavanje duhana procjenjuje na desetak milijardi dolara, i to s tendencijom rasta na 86 milijardi dolara do 2025. godine. Najrazvijenija tržišta u segmentu proizvoda nove generacije su Japan i Velika Britanija, a u tim zemljama je otprilike trećina pušača već prešla s klasičnih cigareta na neku od ponuđenih alternativa. Na hrvatskom tržištu također imamo široku ponudu e-cigareta i uređaja za zagrijavanje duhana.

Jedan od ciljeva udruge Crohm daljnja je edukacija nadležnih regulatornih tijela kao i opće javnosti o potencijalima smanjenog rizika kod korištenja tih proizvoda. Liječnici i doktori znanosti slažu se da u zemlji koja ima stalni porast broja pušača, kao što je Hrvatska, proizvodi s potencijalom manje štete u kojima ne dolazi do procesa gorenja mogu samo pozitivno utjecati na smanjenje broja pušača te zdravstvenih problema povezanih s konzumacijom klasičnih cigareta.

Na proizvode nove generacije pozitivno gledaju i domaći znanstvenici i stručnjaci:

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se