E-cigarete

E-cigarete funkcioniraju na principu zagrijavanja tekućine sa ili bez nikotina (dostupne su u nekoliko stotina okusa) koja se na određenim temperaturama pretvara u paru koja se potom udiše. Tekućine sadrže svega nekoliko sastojaka – glicerin, propilen glikol, nikotin i arome. Udio nikotina u tekućinama varira, odnosno na tržištu je danas dostupan veliki izbor tekućina s različitim postotkom nikotina. Navedeno korisnicima koji žele prestati pušiti taj proces olakšava postupno smanjivanje količine nikotina.

Mnogobrojne studije dokazuju manju štetnost

Korištenjem e-cigareta ne nastaje dim već para obogaćen aromom duhana pa su time manja štetna varijanta i za zdravlje korisnika, ali i okoline. U prilog tome ide i sve veći broj znanstvenih studija, pri čemu neke od njih, poput studije londonskog University Collegea iz 2017., pokazuju i da su osobe koje koriste e-cigarete, nakon 6 mjeseci upotrebe imali niže razine toksina u krvi od osoba koje puše klasične cigarete.

E-cigarete se ponajviše razlikuju u dizajnu, pa tako neke varijante tog uređaja izgledom podsjećaju na kemijske olovke ili klasične cigarete, dok su modovi s druge strane ponešto robusnije verzije. Razlikuju se i u jačini baterije, po principu da što je baterija jača uređaj duže traje na jednom punjenju. Baterija zagrijava tekućinu koja se potom pretvara u paru koji korisnik udiše. Ovisno o modelu e-cigareta i preferencija konzumenta, pri grijanju se stvara veća ili manja količina pare. Baterije su, ne treba to posebno ni napominjati, punjive. Jednostavnije varijante e-cigareta imaju funkcije zagrijavanja tekućina, dok nešto složenije verzije imaju mogućnost podešavanja i snage uređaja.

Uživanje u nikotinu bez katrana

S obzirom na to da pružaju iskustvo slično pušenju klasičnih cigareta (“osjećaj u ruci”, dim, razina nikotina, ali bez štetnih spojeva), ali u varijanti s manje zdravstvenih rizika, e-cigarete svakako jedna su od prihvatljivih alternative klasičnom pušenju cigareta.

 

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se