Uređaji za zagrijavanje duhana

Jedna od inovacija, posebno aktualna posljednjih godina, su uređaji za zagrijavanje duhana. Za razliku od tradicionalnih cigareta, u ovim se uređajima duhan zagrijava na određenu temperature (od 240 do 350 stupnjeva), a korisnik konzumira paru obogaćenu aromom duhana. Najrevolucionarnije kod uređaja za zagrijavanje duhana je činjenica da ne nastaje dim koji kod klasičnih cigareta može sadržavati i do nekoliko tisuća toksičnih spojeva. Bilo da se radi o zdravlju osobe koja konzumira duhan ovim putem ili zdravlju okoline, uređaji za zagrijavanje duhana imaju potencijal manje štetnosti do čak 95% u usporedbi s dimom klasičnih cigareta.

 

Nema pepela ni neugodnih mirisa

U uređaje za zagrijavanje duhana umeću se za njih specijalno izrađeni duhanski stickovi. Dakle, ne mogu se umetnuti klasičnih cigarete, ali isto tako se ni stickovi za uređaje za zagrijavanje duhana ne mogu konzumirati ni na koji način osim u za njih predviđenom uređaju. Nema pepela i nema klasičnog mirisa duhana koji ostaje na koži ili odjeći.

Riječ je o vrlo važnoj inovaciji u duhanskoj industriji, posebice imajući na umu činjenicu da u procesu sagorijevanja duhana, kojeg su ovi proizvodi maknuli iz jednadžbe, nastaje i do četiri tisuće toksičnih tvari. Ti proizvodi s potencijalom manje štete u nekim su dijelovima Europe, kao što je Velika Britanija, posebno dobro prihvaćeni.

 

Britanski regulatori potiču korištenje

Britanski Institut za javno zdravlje (Public Health od London) pokrenuo je čak kampanju osvješćivanja javnosti kojoj je cilj bio otkloniti sumnje o korištenju proizvoda s potencijalom manje štete, potičući njihovo korištenje. Javnozdravstvena ustanova je u studiji objavljenoj 2018. godine potvrdila manju štetnost proizvoda nove generacije do 95 posto u odnosu na klasične cigarete, što je mišljenje koje dijeli i institut Cancer Research UK, opisujući proizvode nove generacije s potencijalom manje štete kao daleko sigurnije po zdravlje u usporedbi s klasičnim cigaretama. Takav otvoren stav britanskih regulatora prema proizvodima s potencijalom manje štete ima vidljive pozitivne posljedice.  Podaci iz 2018. godine sugeriraju da je od oko 2,5 milijuna ljudi koji u Velikoj Britaniji koriste proizvode nove generacije njih gotovo 1,3 milijuna u potpunosti prestalo pušiti.

Istraživanja pokazuju i da ovaj način konzumacije duhanskih proizvoda uzrokuje znatno manje oštećenja i mrlja na zubima nego što to čine klasične cigarete. K tome, sve veći broj domaćih stručnjaka slaže se da bi prelazak aktivnih pušača cigareta baziranih na sagorijevanju na neki od proizvoda s potencijalom manje štetnosti pozitivno djelovao i na trend smanjenja broja pušača, ali i zdravstvenih tegoba povezanih s tom navikom.

Više pogledajte u videu.

 

Tehnologija uređaja

Uređaji za zagrijavanje duhana pokreću se na punjivu bateriju i svi uređaji dolaze s mini USB punjačem. Kućišta tih uređaja lagana su, ali čvrsta i ergonomski prilagođena tako da ugodno “sjednu” u šaku. Na njihovim se kućištima, ovisno o modelu, nalazi svjetlosna signalizacija koja sugerira je li baterija napunja, za koliko će se isprazniti, je li se uređaj dovoljno zagrijao da se u njega može staviti stick i druge informacije važne korisniku.

Trenutno su na tržištu dostupna dva uređaja koja se razlikuju po tehnologiji zagrijavanja: IQOS proizvođača Philip Morris International i GLO proizvođača British American Tobacco.

 

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se