Opće bolnice u Velikoj Britaniji otvorile su svoja vrata manje štetnim alternativama
22. srpnja 2019.

Opće bolnice u Velikoj Britaniji otvorile su svoja vrata manje štetnim alternativama

Kao dio nacionalnog plana smanjenja broja aktivnih pušača, u sklopu dviju općih bolnica u Velikoj Britaniji prije nekoliko su tjedana otvorene trgovine za uređaje nove generacije proizvoda, javlja Guardian. Cilj je, ističe se u tekstu, ljudima koji žele prestati pušiti osigurati da im e-cigarete i ostali uređaji nove generacije budu na dohvat ruke. Samim time, stvara se okruženje bez dima te potiče pacijente i zaposlenike da prestanu pušiti, dodaje New York Times. Ova je vijest za ostatak svijeta možda pomalo i neobična, ali ne i za one koji znaju da je britansko javno zdravstvo iznimno poticajno prema prelasku na e-cigarete i uređaje nove generacije jer ih smatra daleko manje štetnim alternativama klasičnim cigaretama.

Osim što su otvorene nove trgovine, u okruženju navedenih bolnica uvedena je i zabrana pušenja, uz propisane kazne od 50 funti, ali se ista odnosi samo na klasične cigarete. Proizvodi nove generacije se, s druge strane, na vanjskom području bolnice mogu koristiti. Imajući na umu zdravstvene probleme povezane s pušenjem, ovo je bio logičan korak, komentirao je dr. David Carruthers, medicinski direktor bolnica Sandwell i West Birmingham, koje su pod nadzorom britanskog državnog osiguravatelja NHS-a. Carruthers je izjavio da su bolnički odbori odlučni u smanjenju posljedica i aktivnog i pasivnog pušenja. „Želimo da alternativa bude dostupna. Molimo posjetitelje i pacijente da surađuju s nama kako bismo proveli ove promjene“, ističe Carruthers.

Ideja NHS-a nije nimalo radikalna kako se može učiniti na prvu, komentirala je i znanstvenica koja proučava ovisnost o duhanskim proizvodima na King’s Collegeu u Londonu, dr. Debbie Robson. Njena kolegica s King’s Collegea Anne McNeill dodala je i da je dim cigareta uzrok svih bolesti i smrti povezanih s pušenjem, dok se u pari e-cigareta i uređaja za zagrijavanja duhana bez sagorijevanja ti spojevi – ne nalaze.

Ograničavanje e-cigareta i uređaja nove generacije ne donosi ništa dobro, smatra direktor britanskog udruženja vaping industrije John Dunne. „Zabrane koje vaping tretiraju na isti način kao i pušenje nastavljaju ljude izlagati svim negativnim posljedicama duhana“, ističe.

Prema podacima NHS-a, broj korisnika e-cigareta u konstantnom je porastu. U 2018. godini 6,3% odraslih Britanaca izjasnili su se kao korisnici e-cigareta, za razliku od njih 5,5% godinu ranije. Još jedna ohrabrujuća brojka dolazi iz NHS-a: nešto više od polovice korisnika (51,5%) e-cigareta i uređaja nove generacije kaže da im je ta alternativa pomogla da prestanu pušiti. Stopa aktivnih pušača u Velikoj Britaniji je, zahvaljujući svim navedenim mjerama i naporima NHS-a, na povijesno niskim razinama.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se