15. veljače 2024.

Svjetska organizacija vejpera (WVA) i hrvatski CROHM otišli su na međunarodnu konferenciju u Panamu podržati napore vejpera diljem svijeta u nastojanju da zakonodavcima i regulatorima diljem svijeta dokažu kako bezdimni nikotinski i duhanski proizvodi pomažu pušačima u prestanku pušenja, uz značajno manju štetu u odnosu na cigarete.

Konferencija udruga i znanstvenika koji promiču programe smanjenja štete od pušenja pod nazivom GOOD COP-BAD COP (Conference of People vs. Conference of Parties) održala se u Panami paralelno s konferencijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a organizirana je od strane američke udruge Taxpayers Protection Alliance.

Razlog održavanja paralelne konferencije je zabrana sudjelovanja na konferenciji SZO svim udrugama korisnika sigurnijih nikotinskih proizvoda, dok je istovremeno dopušteno sudjelovanje mnogobrojnim anti-vaping udrugama, što predstavlja ozbiljnu prijetnju demokratskom djelovanju same organizacije. Zabrana prisustvovanja osim na udruge, odnosi se i na sve medije koje je SZO prepoznala kao nepoželjne ili nije prepoznala kao poželjne.

Ovakav pristup SZO zasigurno će države članice morati postaviti pred vodstvo SZO i onemogućiti ovakve oblike autokratskog djelovanja jedne nadnacionalne organizacije u budućnosti.

Neki govornici na konferenciji izrazili su ozbiljnu sumnju da je odnos prema udrugama korisnika posljedica utjecaja vrlo moćne Bloomberg Foundation organizacije, velikog donatora SZO, a koja služi kao posrednik za postizanje ciljeva Pharma industrije – zadržavanje viskoih stopa pušača i prodaje lijekova u milijardama za bolesti koje nastaju kao posljedica pušenja!

SZO je trenutno jako veliki uteg državama da implementiraju strategije smanjenja štete i pomognu pušačima da iskoriste sve benefite sigurnijih nikotinskih proizvoda. Osim što potpuno ignoriraju znanstvene spoznaje o značajno manjoj štetnosti, također dodjeljuju i nagrade svim državama koje potpuno onemoguće pristup sigurnijim proizvodima, pa su tako Indiji uručili nagradu za izvrsnost u implementaciji njihovim smjernica u trenutku kad je Indija zabranila čak i istraživanja sigurnijih nikotinskih proizvoda!

Organiziranje susreta SZO u Panami je također „nagrada“ Panamskim vlastima koje su zabranile e-cigarete, a navodno da će se sljedeći COP11 održati u zemlji koja je upravo uvela zabranu e-cigareta – Australiji. Pa i ako je od SZO, previše je!

 

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se