Aerosol glikola bi mogao pomoći u neutralizaciji korona virusa
17. ožujka 2020.

Aerosol glikola bi mogao pomoći u neutralizaciji korona virusa

U jeku pandemije koronavirusa nerijetko slušamo o važnosti pravilne higijene i dezinfekcije. Čest sastojak dezinficijensa je propilen glikol koji u obliku aerosola ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Upravo je propilen glikol i jedan od glavnih sastojaka u tekućinama za e-cigarete.

Ovu zanimljivu činjenicu iznio je Dr. Konstantinos Farsalinos koji je, između ostalog, autor brojnih studija koje proučavaju utjecaj propilen glikola u obliku aerosola na virus gripe, respiratorne infekcije i prehladu.*

Unatoč očitoj povezanosti utjecaja propilen glikola u obliku aerosola na viruse i bakterije koje uzrokuju respiratorne infekcije, važno je napomenuti da navedena istraživanja ne iznose učinak propilen glikola na soj koronavirusa (COVID-19) koji je uzročnik trenutne svjetske pandemije.

Iako se navedena istraživanja ne odnose na učinak propilen glikola na koronavirus (COVID-19), uzročnika svjetske pandemije), stoga ne postoje dokazi koji bi pokazali kako upotreba e-cigareta i propilen glikola može utjecati na širenje i ozbiljnost bolesti, ono što znamo je da bi pušači e-cigareta mogli biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na pušače klasičnih cigareta.

Većinu korisnika e-cigareta čine dvostruki ili bivši pušači koji doživljavaju štetne učinke trenutnog i prethodnog pušenja, a kod mnogih od njih su prisutne i bolesti povezane s pušenjem. Takvi bi pušači mogli biti u rizičnoj skupini, no važno je naglasiti da to nema veze s e-cigaretama. Pušači koji prelaze na e-cigarete svakako imaju bolju prognozu u odnosu na klasične pušače ako se dokaže da pušenje povećava rizik od širenja zaraze i ima utjecaj na težinu bolesti.

Sve u svemu, ne može se isključiti da bi upotreba propilen glikola mogla imati i korisne učinke. Preporuke vezane uz pušenje, upotrebu e-cigareta i koronavirus koje iznosi dr.

Farsalinos su sljedeće:

1.       Pokušajte prestati pušiti

2.       Ako ne možete prestati pušiti, bilo samostalno ili korištenjem neke od metoda za prestanak, pokušajte se odviknuti pomoću e-cigareta.

3.       Ako ste dvostruki pušač, odnosno paralelno koristite e-cigarete i cigarete s duhanom, pokušajte potpuno prekinuti upotrebu duhanskih cigareta.

4.       Za slučaj da ste bivši pušač koji trenutačno koristi e-cigarete i razmišljate o potpunom prestanku pušenja, a smatrate da postoji rizik od povratka na klasične cigarete nakon prestanka pušenja e-cigareta, nastavite koristiti e-cigarete ako postoji vjerojatnost da bi prestanak pušenja e-cigareta moglo dovesti do ponovnog pušenja klasičnih cigareta.

5.       Ako nikada niste pušili, nemojte ni počinjati, bez obzira radi li se o klasičnim cigaretama ili e-cigaretama.

 

*

Henle W, Zellat J. Effect of propylene glycol aerosol on air-borne virus of Influenza. Proc Soc Exper Biol Med 1941;48:544.

Robertson OH, Loosli CG, Puck TT, Bigg E, Miller BF. The protection of mice against Infection with air-borne Influenza virus by means of propylene glycol vapour. Science 1941;94:612.

Harris TH, Stokes Jr. J. The effect of propylene glycol vapour on the incidence of respiratory infections in a convalescent home for children: preliminary observations. Am J Med Sci 1942;204:430.

Harris TH, Stokes Jr. J. Air-borne cross infection in the case of the common cold: a further clinical study of the use of glycol vapours for air sterilization. Am J Med Sci 1943;200:631.

Robertson OH, Bigg E, Puck TT, Miller BF, Technical Assistance of Elizabeth A. Appell. The bactericidal action of propylene glycol vapor on microorganisms suspended in air. I. J Exp Med 1942;75:593 610.

Puck TT, Robertson OH, Lemon HM. The bactericidal action of propylene glycol vapor on microorganisms suspended in air: II. the influence of various factors on the activity of the vapor. J Exp Med 1943;78:387 406.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se