Američki regulator potvrdio: Uređaji za zagrijavanje bez sagorijevanja imaju potencijal manje štetnosti
21. svibnja 2019.

Američki regulator potvrdio: Uređaji za zagrijavanje bez sagorijevanja imaju potencijal manje štetnosti

Američka agencija za hranu i lijekove (Food & Drug Administration, FDA), federalno regulatorno tijelo, na svojim je stranicama sredinom svibnja ove godine potvrdila potencijal manje štetnosti proizvoda nove generacije. Objavu FDA započinje osnovnim pojašnjenjima, uz primarno naglašavanje razlika između klasičnih cigareta i uređaja nove generacije, među kojima navodi upravo uređaje za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja te e-cigarete.

Prilikom korištenja uređaja za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja ne nastaje dim, već paru koju konzument inhalira. E-cigarete, kaže FDA, uređaji su s električnim izvorom topline koji zagrijavaju tekućinu pri čemu se također oslobađa aerosol koji se udiše. Uz te uređaje korisnici mogu i dalje nastaviti dobivati razinu nikotina na koju su navikli, čemu valja dodati da se ta razina može postupno i smanjivati zbog čega se mogu promatrati i kao alat za prestanak pušenja. FDA ističe kako se ne postoji duhanski proizvod sasvim siguran za zdravlje, ali i da istovremeno uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja mogu pomoći u smanjenju štete kakvu izaziva konzumacija klasičnih cigareta.

No kako nema procesa sagorijevanja kao kod klasičnih cigareta pri čemu se oslobađa i do nekoliko tisuća toksičnih i kancerogenih spojeva, upravo uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja (tobacco heating products, THPs) predstavljaju potencijalno manju opasnost po zdravlje korisnika. Zahvaljujući vrlo sličnom iskustvu kao kod klasičnih cigareta, samo u potencijalno manje štetnoj varijanti, očekuje se i da pušači koji prijeđu na uređaje za zagrijavanje duhana se više neće vraćati klasičnim cigaretama.

Što se tiče zabrinutosti da bi aromatizirani proizvodi mogli privući nove (mlađe) korisnike, duhanska je industrija saveznik FDA i drugim regulatorima u ograničavanju dostupnosti tih proizvoda među populacijom kojoj nisu ni namijenjen. Iako je broj aktivnih pušača na američkom tlu u padu, još se uvijek 34 milijuna Amerikanaca, prema podacima iz 2017., smatra aktivnim pušačima. Samim time, pušenje je i dalje među vodećim uzrocima smrtnosti, pa se tako procjenjuje da je konzumacija cigareta povezana s oko 480 tisuća smrtnih slučajeva godišnje ili jednom petinom ukupnog broja. U tom je kontekstu FDA-ino priznavanje uređaja za zagrijavanje bez sagorijevanja kao potencijalno manje štetnih proizvoda i iskorak i prilika da se u SAD-u krene u rješavanje jednog od, globalno gledano, najvećih javnozdravstvenih problema današnjice.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se