CDC povukao upozorenje: slučajevi plućnih oboljenja povezani su isključivo s THC-om
23. siječnja 2020.

CDC povukao upozorenje: slučajevi plućnih oboljenja povezani su isključivo s THC-om

Američki javno zdravstveni regulator CDC korigirao je preporuku za korisnike e-cigareta – dok je  prvotno izdao preporuku da se korisnici suzdrže od konzumacije e-cigareta dok traju istraživanja, sada poručuju da korisnici ne trebaju biti uznemireni

Američki sustav Centara za kontrolu bolesti i prevenciju (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), vodeća javnozdravstvena institucija u SAD-u, objavio je finalnu analizu slučajeva netipičnih oboljenja pa i smrtnih slučajeva uslijed korištenja e-cigareta, o kojima se mnogo pisalo proteklih mjeseci u medijima. Analiza je pokazala kako su svi incidenti povezani s korištenjem tekućina koje sadržavaju aktivnu tvar THC, a proizvedeni su u kućnoj radinosti i nabavljeni na crnom tržištu te nemaju nikakve veze s korištenjem standardnih e-cigareta koje se nabavljaju u specijaliziranim trgovinama.

Novo istraživanje CDC-a objavljeno u stručnom časopisu New England Journal of Medicine, potvrdilo je da se 82 posto plućnih oboljenja dogodilo kod pacijenata koji su koristili tekućine koje su sadržavale THC.

S obzirom na nove nalaze, CDC je korigirao svoje preporuke za korisnike e-cigareta. I dok je  prvotno izdao preporuku da se korisnici suzdrže od konzumacije e-cigareta dok traju istraživanja, sada poručuju da korisnici konvencionalnih e-cigareta ne trebaju biti uznemireni, a rizik postoji samo za korisnike uređaje s tekućinom u kojoj je prisutan spoj THC-a.

„Plućna oboljenja snažno su povezana s acetatom vitamina E, masnim derivatom vitamina koji se koristi za razrjeđivanje tekućine, obično one u kojoj se nalazi aktivna tvar THC“, izjavio je dr. Robert Redfield, direktor CDC-a.

 

Iz Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) naglašavaju da takvih e-tekućina nema u Hrvatskoj pa korisnici ne trebaju strahovati ni zazirati od korištenja e-cigareta. Iz CROHM-a još jednom pozivaju sve korisnike e-cigareta u Hrvatskoj da koriste standardizirane proizvode te da e-tekućine i drugu opremu nabavljaju na službenim prodajnim mjestima uz provjeru deklaracija jer jedino tako mogu biti sigurni da koriste sigurne i zdravstveno ispravne proizvode.

”E-cigarete i ostali alternativni duhanski proizvodi imaju svoju veliku ulogu u smanjenju javno zdravstvenih rizika pušenja. Relevantne studije pokazuju da ti proizvodi imaju znatno niže razine štetnih tvari od klasičnih cigareta, a javno zdravstveni regulatori diljem svijeta sve više preporučuju prelazak na te proizvode u procesu odvikavanja od pušenja. Zbog toga je ključno da u medijima i javnosti imamo ispravne informacije o tim proizvodima”, izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM).

 

U Hrvatskoj e-cigarete i e-tekućine koje se stavljaju na tržište moraju imati sve propisane dozvole regulatornih tijela kao i proći analizu sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva. Popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina svi zainteresirani mogu pronaći na stranicama sanitarne inspekcije: https://zdravlje.gov.hr/popis-e-cigareta-i-spremnika-za-ponovno-punjenje-prijavljenih-ministarstvu-zdravstva-kroz-eu-ceg-zajednicko-mjesto-elektronickog-ulaza-eu-a/3047

 

U e-cigaretama prilikom upotrebe nema procesa izgaranja, a u tom procesu nastaje najveći dio štetnih tvari povezanih s pušenjem. U CROHM-u naglašavaju da dostupna istraživanja pokazuju da proizvodi nove generacije imaju potencijal znatno manje štete u usporedbi s cigaretama te emitiraju između 90 i 95 posto štetnih tvari manje u odnosu na cigarete.

 

Sve informacije o e-cigaretama i drugim proizvodima nove generacije korisnici mogu pronaći i na www.crohm.hr.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se