CROHM ZAUSTAVIO UVOĐENJE TROŠARINA
19. veljače 2020.

CROHM ZAUSTAVIO UVOĐENJE TROŠARINA

Prijedlog uredbe Ministarstva financija o uvođenju trošarine na e-tekućine u iznosu od 1kn/ml, a koja se nalazila u procesu e-savjetovanja je promijenjena, te trošarina ostaje 0kn/ml. Tako proizlazi iz nove Uredbe o trošarinama čiji je nacrt dana 15.02.2020. Ministarstvo financija pustilo u javnu raspravu.

Podsjetimo, dana 24.01.2020. na portalu eSavjetovanje, Ministarstvo financija otvorilo je javnu raspravu o nacrtu Uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode kojom se predlagalo uvođenje trošarina na e-tekućine u iznosu od 1kn/ml tekućine. Navedena uredba je trebala stupiti na snagu dana 01.03.2020. Nakon navedenog prvotnog prijedloga trošarinjenja e-tekućina od strane nadležnog ministarstva, stvorio se veliki otpor korisnika e-cigareta. U samo 3 dana skupljeno je preko tisuću potpisnika peticije koju je organizirala Udruga korisnika osobnih isparivača CROHM. Osim peticije, korisnici su portal e-savjetovanja na kojem se nalazila prvotna Uredba preplavili komentarima negodujući protiv tog poteza resornog ministarstva.

Udruga CROHM poslala je priopćenja za medije gotovo svim medijima u Hrvatskoj, kao i dodatna objašnjenja svim relevantnim institucijama i političkim subjektima s ciljem informiranja te sprječavanja uvođenja navedenih trošarina. Premda u saborskoj oporbi postoji razumijevanje za sve dobrobiti koje ovi proizvodi mogu imati na javno zdravstvo, ta svjesnost ipak izostaje kod vladajuće većine koja još uvijek nije osvijestila puni potencijal novih duhanskih proizvoda. Dok se u Hrvatskoj uvode trošarine, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada putem liječničkih komora preporučuju građanima da, ukoliko trenutno ne mogu prestati pušiti, prijeđu na neke od proizvoda značajno smanjene štetnosti te su u tom smislu navedeni proizvodi izuzeti od primjene odredbi trošarina.

Trenutno dvanaest država članica ima trošarine na e-tekućine, no iz njihovog iskustva je jasno da ili tržište nikad nije ni postojalo ili je tim činom ono uništeno, a ista sudbina bi zadesila i Hrvatsko tržište. Najveće europske ekonomije poput Njemačke, Francuske ili Velike Britanije nemaju trošarine na e-tekućine, niti ih imaju u najavi uvesti. Također, u ovom trenutku niti Europska Komisija ne preporučuje uvođenje trošarina dok se ne završi javno savjetovanje i pronađe jedinstveni europski model trošarinjenja, stoga uistinu iznenađuje ovaj brz i ishitren pokušaj trošarinjenja e-tekućina.

„Ovog puta mudrost je pobijedila. Trošarine bi imale negativne implikacije s financijskog, fiskalnog, a poglavito s javnozdravstvenog aspekta, stoga je ova pobjeda u stvari pobjeda mudrosti. Sigurno je da će naredni period pokazati kako idealno regulirati ovaj proizvod za kojeg se smatra da može imati najveći javnozdravstveni potencijal u povijesti“ – izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge CROHM. Također je pozitivno vidjeti da postoji dijalog i razumijevanje između civilnog sektora i državnih tijela, a kako bi se došlo do najveće koristi za cijelu zajednicu, dodaje Tokić.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se