eSavjetovanje – uključi se!!!
28. siječnja 2020.

eSavjetovanje – uključi se!!!

Trenutno se u eSavjetovanju nalazi prijedlog nacrta uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, kojom se regulira cijena trošarine na e-tekućine od 1kn/ml.

Kao Udruga, poslali smo one prigovore koji nam se čine najaktualnijima, premda predstavljaju samo dio svih mogućih negativnih posljedica na tržište e-cigareta i korisnike istih u Hrvatskoj.

Pozivamo sve da se uključe i ostave konstruktivni komentar, za što je potrebna kratka prethodna registracija u sustav.

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=13305


Poštovani,

 

Kao udruga korisnika, trgovaca i proizvođača e-cigareta CROHM tražimo u potpunosti odbacivanje uvođenja pozitivne vrijednosti trošarine na e-cigarete, jer će stupanjem ove Uredbe na snagu poslovni subjekti momentalno prestati poslovati.

  1. Definiranje i tumačenje e-tekućina od strane Carinske uprave široko se zahvaćaju i proizvodi koji se oduvijek mogu naći u slobodnoj prodaji, kao što je glicerol, glikol ili koncentrirana aroma. Ovom uredbom ti proizvodi će postati trošarinski isključivo u specijaliziranim trgovinama e-cigaretama, što nije u skladu s Zakonom o tržišnom natjecanju jer se jednu industriju stavlja u neravnopravan položaj sa drugima koji prodaju iste proizvode.

Vlastitim definiranjem e-tekućina od strane Ministarstva financija potpuno se ignorira centralni europski sustav za registraciju i vođenje evidencije prijava e-tekućina u EU pod nazivom EU-CEG! U skladu s Direktivom o duhanskim proizvodima (2014/40/EU)  proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda, e-cigareta i spremnika za ponovno punjenje dužni su dostaviti ključne informacije nadležnim tijelima država članica na čije tržište planiraju staviti svoje proizvode.Tekućine za elektroničke cigarete vode se u EU-CEG sustavu, a i definirane su EU direktivom TPD(2014/40/EU), odnosno transpondirane u Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (NN 45/17, 114/18). Svako proizvoljno tumačenje Direktive i njenih dijelova predstavlja kršenje iste.

  1. Uvođenjem trošarine, a ostavljanje internet prodaje s drugim državama članicama protivno je Europskom pravu o tržišnom natjecanju jer se domaće poslovne subjekte stavlja u neravnopravan položaj sa subjektima drugih država članica.

Carinska uprava se i sada susreće sa izazovima otkrivanja unutar i prekograničnog šverca cigareta, a ovom uredbom legalizira neravnopravan položaj domaćih poslovnih subjekata u odnosu na subjekte drugih država članica.

3.Stupanjem uredbe na snagu, svi specijalizirani dućani e-cigaretama morati će platiti iznose trošarina na sve tekuće proizvode (proizvode u tekućem stanju). S obzirom da se radi o velikoj količini tekućih proizvoda (a ne e-tekućina), iznosi trošarina mnogostruko će premašivati čak iznose godišnjih dobiti tih poslovnih subjekata! Trgovci e-cigaretama su mikro poduzetnici i ovakvo trošarinsko opterećenje ne mogu podnijeti. Stoga je nužno da se prvo Zakonom predvidi izuzetak za malo i mikro poduzetništvo.

  1. Uvođenje trošarina se također kosi sa preporukom Europske komisije o suzdržavanju od oporezivanja ovih proizvoda još neko vrijeme dok se ne uredi zajednički harmonizirani trošarinski sustav. Premda je ovo samo preporuka, tim je gore što se Hrvatska kao zemlja predsjedateljica Europskom Unijom oglušuje na takve preporuke.
  2. Prije uvođenje trošarine potrebno je napraviti ekonomsku analizu isplativosti uvođenja trošarina, odnosno barem odrediti cjenovnu elastičnost potražnje. Prema analizi koja je dostavljena Komisiji, predviđa se da će 50% povećanje trošarine rezultirati 90%-tnom promjenom potražnje, a upravo je 50%-tno predloženo povećanje za 10ml e-tekućine!

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE COUNCIL – on Directive 2011/64/EU on the structure and rates of excise duty applied to manufactured tobacco

Također, imamo primjer Italije koja je smanjila trošarinu sa 0,4€/ml, na svega 0,08€/ml ili Mađarske koja upravo smanjuje sa 0,18€ na 0,05€. Iskustva zemalja koje imaju trošarinu su neprocjenjiva i vrijedna analize.

Trenutno 12 država članica imaju trošarine, a predstavljaju svega 23% europskog stanovništva. Najrazvijenije članice poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Irske ili Danske nemaju trošarine, što je također indikativan pokazatelj treba li trošarine uvoditi u ovom trenutku, a po preporuci Komisije da se ne uvode.

Stoga, stupanjem na snagu ove uredbe, tržište e-cigaretama u Hrvatskoj će preko noći nestati, poslovni subjekti zatvoriti ili preseliti poslovanje u druge Europske države. Nitko neće čekati obavijest Porezne uprave da uplati xy milijuna kuna na ime trošarina jer tada će biti kasno. Hrvatska će sigurno izgubiti stotine radnih mjesta, a prihode od PDV-a i poreza na dobit sada će uprihodovati druge države članice. Ono što će procvasti je crno tržište što će predstavljati i ozbiljan zdravstveni rizik za konzumente tih proizvoda kao što se moglo vidjeti nedavno u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Filip Tokić, predsjednik Udruge

 

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se