Evo što kažu stručnjaci o epidemiji u SAD: donosimo izdvojena mišljenja predstavnika britanskog javnog zdravstva
21. listopada 2019.

Evo što kažu stručnjaci o epidemiji u SAD: donosimo izdvojena mišljenja predstavnika britanskog javnog zdravstva

Smiruju se tenzije oko e-cigareta i plućnih oboljenja u SAD-u. Pročitajte neke od najvažnijih argumenata zašto je tako

U 49 američkih saveznih država, prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), do početka listopada ove godine prijavljeno 1.299 hospitalizacija povezanih s respiratornim problemima, uz 26 smrtnih slučajeva u 21 državi. Inicijalno su se svi ti incidenti povezivali s korištenjem e-cigareta što je rezultiralo hajkom: snažnim reakcijama javnosti diljem svijeta i američkih regulatora, a u konačnici u nekim dijelovima SAD-a i zabranama prodaje e-cigareta. Kako se pokazalo, na što su brojni stručnjaci upozoravali od početka, uzrok nisu bile e-cigarete, već nelegalne supstance s crnog tržišta i e-tekućine iz kućne radinosti. Problematične e-tekućine su sadržavale THC, psihoaktivnu komponentu kanabisa, i kemijski spoj vitamin E acetat.

Zanimljivo je i kako na teritoriju Velike Britanije, koja u 2019. broji 3,6 milijuna aktivnih korisnika e-cigareta, nije zabilježeno ništa slično. John Britton, direktor britanskog Centra za studije duhana i alkohola, upozorava da su oboljenja u SAD-u zabilježena prvenstveno među populacijom koja je koristila e-cigarete za konzumaciju kanabisa. “U Velikoj Britaniji, među populacijom od 3,6 milijuna korisnika e-cigareta, zabilježena su samo dva slučaja lipoidne upale pluća”, navodi Britton. Najveća razlika između SAD-a i Velike Britanije je u tome što Velika Britanija ima stroge propise kada je o uređajima nove generacije riječ (e-cigarete i uređaji za zagrijavanje bez sagorijevanja, op.a.), dok ih SAD nema, naglasio je čelnik kontrole duhana Agencije za javno zdravstvo Engleske (Public Health England, PHE) Martin Dockrell.

Tome valja dodati i da, kako kaže Abigail Friedman, stručnjakinja za duhan i proizvode nove generacije na Yale School of Public Health, većina najpopularnijih modela e-cigareta na tržištu postoji već najmanje nekoliko godina. “E-cigarete su u osnovi uređaji, a ne tvari. Jedna od stvari koja zbunjuje ljude je što pod vapingom smatra samo korištenje e-cigarete. Ne razmišlja se o tome što se stavlja u e-cigaretu”, naglašava Friedman.

E-cigarete su u Velikoj Britaniji postale najpopularniji alat u odvikavanju od pušenja. Velika medijska histerija, kakvoj smo svjedočili u SAD-u, može negativno utjecati na percepciju trenutnih korisnika e-cigareta, ali i svih onih koji uz pomoć tih uređaja prestaju pušiti. Izbijanje epidemije plućnih bolesti u SAD-u, navodi izvršna direktorica udruženja koje promovira prestanak pušenja Action on Smoking and Health (ASH) Deborah Arnott, svakako je zabrinjavajuć. Istovremeno upozorava: do sada ništa slično nije zabilježeno u Velikoj Britaniji. “U Britaniji je uspostavljen odgovarajući regulatorni sustav za e-cigarete. Postojeći korisnici se ne bi trebali zbog vijesti iz SAD-a vraćati klasičnim cigaretama, kao što se ni aktivni pušači ne bi trebalo obeshrabriti od prelaska na e-cigarete. Važno je, međutim, koristiti samo legalne proizvode kupljene od provjerenih dobavljača u Velikoj Britaniji, a ne kupovati nezakonite, neregulirane proizvode”, naglašava.

John Dunne, direktor Udruženja vaping industrije u Velikoj Britaniji, ističe da pušenje i dalje uzrokuje više od 200 preuranjenih smrti u Velikoj Britaniji svakoga dana. S druge strane, velika klinička studija objavljena ove godine u Velikoj Britaniji pokazala je da su korištenjem e-cigareta, u kombinaciji sa stručnom podrškom, dvostruko veće šanse za prestanak pušenja u usporedbi s korištenjem drugih nikotinskih zamjenskih terapija, kao što flasteri ili žvakaće gume. “Različiti ljudi mogu pretrpjeti štetne učinke zbog širokog spektra proizvoda, od paracetamola do alergija na hranu. Činjenica da je u posljednjih pet godina od 3,6 milijuna korisnika u Velikoj Britaniji pristiglo manje od 15 izvještaja o komplikacijama godišnje pokazuje vrlo visoku kvalitetu i standarde koji postoje na tamošnjem tržištu e-cigareta. Kao i u svim slučajevima ovog tipa, važno je sagledati činjenice i dokaze kako bi se izbjegle pretjerane reakcije koje bi u budućnosti mogle imati ozbiljne štetne učinke na javno zdravlje, uključujući i postizanje plana ‘Budućnost bez dima'”, dodaje Dunne.

Zahvaljujući velikim naporima britanske vlade, regulatora, javnog zdravstva i drugih važnih dionika, stope aktivnih pušača u toj su zemlji iz godine u godinu su sve manje. Službena državna statistika kaže da je od 2011. godine naovamo u Velikoj Britaniji 5% manje aktivnih pušača. Jo Churchill, parlamentarni državni tajnik za prevenciju, javno zdravstvo i primarnu njegu, kaže da zahvaljujući oštrom djelovanju na problem pušenja, stope aktivnih pušača padaju brže no ikada, pružajući priliku da se zaista ostvari društvo bez pušenja do 2030. godine. “Unatoč ovom napretku, pušenje je i dalje prisutno u određenim područjima, suočenima s drugim izazovima i nažalost i dalje ostaje najveći mogući preventivni uzrok prerane smrti”, dodaje Churchill.

Ohrabrujuće je vidjeti podatke tako brzog pada pušača, slaže se ravnateljica za zaštitu zdravlja i medicinska direktorica PHE-a Yvonne Doyle. “Prestanak pušenja najbolje je što pušač može učiniti za svoje zdravlje. Već za 28 dana bivši pušači će početi primjećivati brojne koristi”, dodaje.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se