EY istraživanje: Osobni isparivači služe kao sredstvo prestanka pušenja
17. ožujka 2017.

EY istraživanje: Osobni isparivači služe kao sredstvo prestanka pušenja

U Velikoj Britaniji zabilježen je najveći postotak prelaska pušača na osobne isparivače u Europi. Prema podacima multinacionalne kompanije Ernst & Young u Britaniji svake četiri minute jedna osoba prijeđe na parenje.

Izvještaj EY pokazuje da u Britaniji trenutno 2,2 milijuna ljudi koristi parilice, što predstavlja porast od 55% u odnosu na prije tri godine. Također treba napomenuti da se 850 000 osoba izjasnilo isključivo kao vejperi i bivši pušači dok ostatak pripada dualnim korisnicima. U Hrvatskoj, prema istraživanju Pilara 2015., 3,7% odraslih koristi e-cigarete, međutim nepoznato je broj dualnih korisnika, u odnosu na broj isključivih korisnika osobnih isparivača.

Također je primjetno da je osobni isparivač najzastupljeniji u populaciji 30-64 godine (75%), dok kod populacije od 18-29 godina broj korisnika iznosi tek 19%. Iz ovih podataka može se zaključiti kako se osobni isparivač koristi prvenstveno kao sredstvo u odvikavanju od pušenja i prelaženju na sigurnije varijante, a nikako kao gateway mladima prema pušenju, kao što to želi prikazati veliki dio zabrinute zdravstvene javnosti.

Britanija je stvorila zakonodavni okvir koji omogućava korisnicima pristup potpunim informacijama i dostupnost proizvoda, što je rezultiralo najvećim prestankom pušenja u povijesti Britanije. Nažalost, naš regulatorni okvir je dijametralno suprotan pozitivnim svjetskim primjerima i uvelike otežava pušačima da naprave taj lagani korak – prestanu pušiti.

http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ENDS_-_an_update_on_a_rapidly_evolving_vapour_market/$FILE/BAT%202017_report_FINAL-lr.pdf

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se