05. prosinca 2018.

Korištenje parilica ne utječe na promjenu kolorita zubne cakline

U srijedu, 5.12.2018., u Zagrebačkom hotelu Sheraton održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati znanstvenog istraživanja utjecaja isparivača na zubnu caklinu. U istraživanju se ispitivao utjecaj duhanskog dima, grijanih duhana GLOa i pare iz parilice na promjenu kolorita zubne cakline.

Voditeljica istraživanja Annette Darlymple predstavila je rezultate i objasnila metodologiju koju su koristili pri istraživanju. U komori, posebno dizajniranoj za ove potrebe, zubi su se izlagali duhanskom dimu, pari iz grijanih duhana uređaja GLO i osobnim isparivačima.

Uzorci su bili izlagani s 200 povlačenja dnevno kroz pet dana. 200 povlačenja je uzeto kao simulacija korisnika koji koristi jednu kutiju cigareta dnevno.Na slici 1. su prikazani rezultati: 3R4F su uzorci podvrgnuti duhanskom dimu, THP 1.0. grijanim duhanima, te NVP ili parilicama. Razlika je više nego uočljiva.

Kako je navela dr.sc. Dalrymple ovo je jedno od rijetkih istraživanja koje se bavi koloritom zubne cakline. “Premda svi znamo da zubi mijenjaju boju kod korisnika cigareta, teško je naći neko konkretno istraživanje koje bi nam dalo više informacija. Također, uopće ne znamo kakav je utjecaj pare iz NVPa i THPa na zubni kolorit, stoga je ovo istraživanje jedno od pionirskih pothvata u ovom segmentu korištenja ovih proizvoda.

Također je rađeno i istraživanje utjecaja na kožu. Kako je poznato, koža na prstima pušača također zbog izgaranja duhana mijenja boju, dok prilikom korištenja Glo-a ili parilica ta se promjena ne događa.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se