Istraživanje CROHM 2023. o korisnicima sigurnijih nikotinskih proizvoda
19. veljače 2024.

Istraživanje CROHM 2023. o korisnicima sigurnijih nikotinskih proizvoda

Udruga korisnika sigurnijih nikotinskih proizvoda CROHM napravila je istraživanje u Listopadu 2023.

Cilj istraživanja bio je procijeniti učinkovitost e-cigareta i ostalih proizvoda u prestanku pušenja kod postojećih korisnika. Saznati navike korisnika koji su pušili tvornički proizvedene cigarete i prešli su na alternativne proizvode, zašto su se odlučili prijeći na te proizvode, od kuda se žele informirati o alternativnim proizvodima i slično.

Kvantitativno istraživanje je provedeno na korisnicima alternativnih nikotinskih proizvoda online metodom (CAWI: computer-assisted web interviews)  na prigodnom uzorku članova CROHM udruge.

REZULTATI:

Prije prelaska na alternativne duhanske proizvode ispitanici su u većini slučajeva obične cigarete pušili duže od 10 godina (65%).

Čak 76% ispitanika uopće više ne koristi cigarete, a oni koji još koriste su značajno smanjili konzumaciju u odnosu na razdoblje prije prelaska.

67% ispitanika opravdano se više ne smatra pušačima.

 

Stavovi bivših pušača: Najveće pozitivne promjene koje su bivši pušači primijetili prelaskom na alternativne nikotinske proizvode su to što nema više neugodnog mirisa (54%), financijski je povoljnije koristiti takve proizvode (48%), ne kašlju (41%) te se osjećaju zdravstveno bolje (22%).
Većina se i dalje smatra pušačem (67%), a 35% bivših pušača želi u potpunosti prestati koristiti i alternativne nikotinske proizvode.

Stavovi prema alternativnim nikotinskim proizvodima: Većina se slaže kako alternativni nikotinski proizvodi pomažu pri odvikavanju od pušenja klasičnih cigareta (77%) te smatraju da postoji nedostatak informacija o prednostima i rizicima korištenja alternativnih nikotinskih proizvoda (76%). Više od polovice ispitanika se slaže da se takvi proizvodi mogu koristiti bez straha i pred ukućanima (58%). S druge strane, samo se 25% ispitanika slaže kako su programi prestanka pušenja javno dostupni i svima poznati, a samo 11% vjeruje u učinkovitost kampanja Ministarstva zdravstva o prestanku pušenja.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se