Istraživanje potvrdilo: Alternativni proizvodi su najučinkovitiji za prestanak pušenja, a korisnici kao najveći problem vide nedostatak informacija
09. studenoga 2023.

Istraživanje potvrdilo: Alternativni proizvodi su najučinkovitiji za prestanak pušenja, a korisnici kao najveći problem vide nedostatak informacija

Ususret prvoj međunarodnoj konferenciji o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima, udruga CROHM provela je istraživanje među korisnicima alternativnih proizvoda kako bi ispitali koliko su oni zaista efikasni u prestanku pušenja, koji je najveći motiv pušača za prestanak pušenja prelaskom na alternativne proizvode te stavove korisnika alternativnih proizvoda o razini informiranosti o tim proizvodima.

Istraživanje je provedeno u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp na uzorku od 201 korisnika alternativnih proizvoda. Istraživanje je bilo kvantitativno te je realizirano online metodom u razdoblju od 16. do 18. listopada 2023.godine.

Istraživanje je prije svega potvrdilo da su gotovo svi ispitani korisnici alternativnih proizvoda, njih čak 97 posto, bili pušači prije nego su počeli koristiti neki od alternativnih proizvoda, e-cigarete, grijane duhanske proizvode ili nikotinske vrećice. 65 posto njih pušilo je duže od 10 godina, a više od polovice (56%) ih je više puta ranije bezuspješno pokušalo prestati pušiti, koristeći dostupne službene terapije za prestanak.

Koliko su alternativni proizvodi efikasniji za odvikavanje od pušenja od bilo čega drugog dostupnog, najbolje pokazuje da je čak 70% ispitanika prestalo pušiti koristeći e-cigarete, dok se njih 77% slaže da alternativni nikotinski proizvodi pomažu pri odvikavanju od pušenja klasičnih cigareta.

Ipak, unatoč takvim nalazima i sve većem broju zemalja koje aktivno potiču pušače na prelazak na alternativne proizvode, u Hrvatskoj trenutni zakon brani pušačima informiranje o tim za njih manje štetnim proizvodima. Posljedica je neinformiranost i nepostojanje kredibilnih izvora informacija. Čak 76 posto ispitanika smatra kako o alternativnim proizvodima nema dovoljno informacija, a o njima se većina, njih 70 posto informiraju sami putem interneta. Zbog toga četvrtina ispitanika potpuno pogrešno vjeruje da su alternativni nikotinski proizvodi jednako štetni kao i obične cigarete (24%).

Niska razina informiranosti i krivih zaključaka pušača, kojima su ti proizvodi namijenjeni, smanjuje potencijal za smanjenje štete tih proizvoda, no istovremeno imamo situaciju da se u nedostatku provjerenih i kredibilnih izvora i informacija, o tim proizvodima na potpuno nekontroliran način informiraju oni koji ne bi smjeli koristiti te proizvode – to su djeca i mladi kojima se ti proizvodi često promoviraju putem društvenih mreža. Informacijski vakum koji je napravilo loše zakonsko rješenja time radi dvostruku štetu.

Većina pušača koji su prešli na alternativne proizvode, njih 55%, navodi zdravlje kao razlog prelaska, njih 41 posto je primijetilo da nakon prelaska više ne kašlju, a 22 posto njih je izjavilo da se zdravstveno osjeća bolje.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se