Izjava za javnost povodom prvog čitanja u Saboru
17. ožujka 2017.

Izjava za javnost povodom prvog čitanja u Saboru

Poštovani,

Obraćam Vam se kao predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM (e-cigareta).

CROHM je skraćenica od CROATIA i simbola za otpor OHM. Sam naziv nažalost sugerira položaj nas korisnika osobnih isparivača, bivših pušača, kojih je prema istraživanju Pilara 2015. bilo preko 100 000, a uvjeravam Vas da je danas taj broj blizu 200 000.  Dovedeni smo u situaciju da nas se svrstava uz bok pušačima!

ŠTO JE PROBLEM?

Hrvatska je trenutno u procesu usvajanja Direktive o duhanskim i srodnim proizvodima. Premda smatramo da je i sama direktiva izuzetno pogrešno napravljena, Hrvatska je mora usvojiti i to je neizbježno. Ono što nas izuzetno zabrinjava je prijedlog regulacije osobnih isparivača predložen od strane povjerenstva i usvojen od strane Vlade, koje je u mnogim aspektima otišlo preko direktive i potpuno izjednačila osobne isparivače i duhanske cigarete.

  • Zar je moguće da se isparavanje propilen glikola i biljnog glicerola može jednako tretirati kao i izgaranje kemijski obrađenog duhana??
  • Zar je moguće potpuno ignorirati rezultate ozbiljnih znanstvenih istraživanja kao što je Public Health England koji zaključuju kako su isparivači preko 95% manje štetni od cigarete?
  • Zar je moguće ignorirati Royal College of Physician koje daje naputak liječnicima da preporučuju isparivače kao sredstvo odvikavanja od pušenja?
  • Zašto se ignoriraju domaći javno zdravstveni eksperti kao što je dr. Brborović, čije pismo prilažemo u privitku

Prijedlog Zakona bez izuzetka izjednačava osobne isparivače s cigaretama po svim točkama.

  1. Zabrana izlaganja: jedini u svijetu se možemo pohvaliti kako se kod nas osobni isparivači neće smjeti niti vidjeti!! Ova odluka je jasan dokaz da povjerenstvo uopće nije niti zainteresirano da donese smislenu regulaciju za ove proizvode, već u ne znanju koristi isti model zabrane kao za duhanske cigarete.
  2. Zabrana korištenja u zatvorenom javnom prostoru: mi, korisnici osobnih isparivača, bivši pušači, nemamo niti najmanje želje za povratkom u zadimljene prostore. Smatramo kako je bitno napraviti jasnu razliku između proizvoda koji su namijenjeni pušenju (duhanski, biljni proizvodi i vodene lule) i onih koji to nesumnjivo nisu, kao što su bezdimni duhanski proizvodi i  elektronička cigareta. Naime, isti zakonski tretman za duhanske proizvode za pušenje i za one koji to nisu implicirao bi da su to kategorije proizvoda jednake štetnosti za ljudsko zdravlje i takva poruka bi se odaslala i široj javnosti. Za takav stav nema znanstvenih uporišta. Cilj ograničenja pušenja prvenstveno je zaštita nepušača od izloženosti štetnim tvarima kroz tzv. pasivno pušenje. Što je onda cilj ograničenja parenja?

Zabrana Internet prodaje: s obzirom na mali broj specijaliziranih dućana ovih proizvoda, a u kojima se odvija preko 75% ukupne prodaje, većini korisnika će od dana stupanja Zakona na snagu proizvod  biti i fizički nedostupan. Ovo će stvoriti rast crnog tržišta i kućne radinosti, a ujedno stvara opasnost povratka dijela korisnika na duhanske cigarete. Nadalje, koje opravdanje se može naći uskraćivanjem građanima dostupnosti proizvoda??

Rok za prodaju proizvoda ne usklađenih s direktivom 20.05.2017.: ako ovaj rok ostane, to će značiti da svi moraju prodati sve zalihe u roku od dva (2) mjeseca, što je objektivno ne moguće i značajno će utjecati na opstanak poslovnih subjekata na tržištu. Imajući u vidu da je direktno i indirektno u ovome poslu zaposleno preko 500 osoba, jasan Vam je efekt koji bi ovakav rok mogao prouzročiti.

Zahvaljujem Vam se u osobno ime i ime članova udruge kao i u ime svih 100 000 bivših pušača što ste odvojili vrijeme i razmislili o ovome problemu.

Ne tražimo od Vas da zastupate naša uvjerenja, samo tražimo da se javnosti jasno ukaže na neodgovorno ponašanje javno zdravstvene zajednice prema bivšim pušačima.

 

Sa štovanjem,

 

Filip Tokić, predsjednik

Udruga CROHM

[email protected]

Tel.: 00385 92 1616858

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se