Kako prestati pušiti?
06. listopada 2020.

Kako prestati pušiti?

Postoji niz načina na koji možete prestati pušiti: „preko noći“ ili naglo, uz pomoć nikotinskih pripravaka kao što su nikotinski flasteri, nikotinske žvakače gume ili snus,  uz pomoć Škole prestanka pušenja ili najjednostavnije pomoću elektroničkih cigareta – parilica.

PRESTANAK „PREKO NOĆI“

Ili nagli prestanak pušenja bez ikakve pomoći. Dok je za neke ljude ova metoda uspješna, za mnoge je ona izuzetno teška, kako fizički zbog jake ovisnosti o nikotinu i neugodnih simptoma ustezanja, tako i društveno zbog nemogućnosti izbjegavanja društvenih situacija u kojima su izloženi izazovu da posegnu za cigaretom. Također, ova metoda ima najnižu stopu uspješnosti.

NIKOTINSKI PRIPRAVCI

Nikotin koji organizam dobiva iz cigareta, može se djelomično nadomjestiti uz pomoć nikotinskih flastera i žvakaćih guma. U Hrvatskoj se ta dva pripravka mogu kupiti u svakoj ljekarni bez recepta, dok se na drugim ovlaštenim prodajnim mjestima može kupiti i vlažna vrećica duhana u prahu (u Švedskoj poznati SNUS), koja se stavlja ispod gornje usne te tako polako otpušta nikotin.

ŠKOLA PRESTANKA PUŠENJA

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu za sve kojima je potrebna pomoć i podrška u prestanku pušenja. Potrebno je javiti se na indikacijski razgovor s uputnicom liječnika obiteljske medicine, potom slijedi uključivanje u program u trajanju od 3 – 4 tjedna. Dnevna bolnica koncipirana je na način da pušače priprema za prestanak pušenja, te ih se prati u trenutku prestanka i uspostave rane apstinencije. Od psihoedukacija i psihoterapijskog rada, do tehnika relaksacija i socioterapijskih aktivnosti.

ELEKTRIČNE CIGARETE – PARENJE

Od svih navika, pušenje je jedna koju je najteže promijeniti, odnosno prekinuti. Iz tog razloga se sve više pušača odlučuje za e-cigarete. E-cigarete vam omogućuju da zadržite određene navike, kao što su pauze za cigaretu i socijaliziranje s drugim pušačima.

Parenje je puno više od dobivanja potrebnog nikotina. Kada ste pušač neko duže vrijeme, pušenje postaje sastavni dio vašeg života i vaše svakodnevice. Parenje vam omogućuje da zadržite rutinu svakodnevice te da zadovoljite potrebu za nikotinom, bez svih drugih štetnih sastojaka kojih ima u cigaretama.

Mnogi pušači po nekoliko puta u životu pokušaju prestati pušiti ali posustanu – za to postoji mnogo razloga.

Jedan od njih je navika pokreta „ruka-usta“ koja je postaje automatizirana i duboko usađena u svakog pušača. Ta potreba da „nešto treba raditi s rukama“ je jednako jaka kao i želja za nikotinom i jednako testira snagu volje koja je potrebna za uspješno odvikavanje.

 

Bez obzira na to za koju od navedenih metoda se odlučili, podrška okoline je izuzetno potrebna za uspjeh na putu prestanka pušenja. Osim svoje neposredne okoline, podršku potražite i na CROHM Facebook grupi podrške za vrijeme trajanja kampanje pod nazivom LiSTOPad: CROHM fb grupa

Tu smo za vas.

 

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se