Kampanja: Biram Bez Dima
28. ožujka 2024.

Kampanja: Biram Bez Dima

U posljednjih nekoliko godina, Hrvatska se suočava s alarmantnim trendom pušenja prema statistikama. Unatoč dugogodišnjem problemu visoke stope pušača, bilježimo čak i porast broja pušača, što nas pozicionira na nevjerojatno 10. mjesto u svijetu po stopi pušenja u odnosu na populaciju, te na treće mjesto u Europskoj uniji. Pušenje i dalje ostaje vodeći uzročnik smrti koji se može spriječiti, dok se broj pušača koji svakodnevno pali cigaretu značajno povećava.
Unatoč dosadašnjim naporima, mjerenjima i planovima na nacionalnoj razini, rezultati su izostali, a situacija se čak dodatno pogoršala. Javno zdravstvo često ignorira ili čak opstruira primjenu danas dostupnih metoda za prestanak pušenja, sigurnijih nikotinskih proizvoda (SNP) poput e-cigareta, grijanih duhana i nikotinskih vrećica.

Što je BIRAM BEZ DIMA kampanja?
BIRAM BEZ DIMA je pionirska inicijativa pokrenuta od strane udruge CROHM kako bi potaknuli prestanak pušenja prihvaćanjem sigurnijih nikotinskih proizvoda kao manje štetne opcije, a po uzoru na kampanju Velike Britanije pod nazivom „SWAP to STOP“,a koja je financirana od strane Britanske Vlade.
Širenjem svijesti o prednostima prestanka pušenja i podrškom građanima u njihovim nastojanjima da prestanu pušiti, možemo otvoriti put ka budućnosti bez pušenja koja poboljšava dobrobit pojedinaca i društva u cjelini.

Kako kampanja funkcionira?
Tijekom mjeseca Travnja izabrat ćemo 100 pušača koji će izraziti želju da žele prestati pušiti. Uz stručno savjetovanje i pomoć naših članova, kandidati će tijekom Travnja sudjelovati u posebno osmišljenom programu za prestanak pušenja uz pomoć SNP-a. Za kandidate je cijeli program potpuno besplatan, a zahtijevat će maksimalno 4 sata vremena u periodu od mjesec dana (3-4 kratka osobna sastanka). Kriteriji za izbor kandidata su osmišljeni od strane stručnjaka iz udruge CROHM.
Sudjelovanje u programu odvikavanja od pušenja: Biram bez dima
Ukoliko si pušač i želiš sudjelovati u kampanji prestanka pušenja „Biram bez dima“ dovoljno je da se prijaviš putem linka. Ukoliko budeš ili ne budeš odabran/a, svakako ćemo te obavijestiti putem e-maila.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se