Nova studija ponovno potvrdila: ‘Ovo je jedna od najuspješnijih metoda’
05. lipnja 2019.

Nova studija ponovno potvrdila: ‘Ovo je jedna od najuspješnijih metoda’

Osobe koje pokušavaju prestati pušiti uz pomoć e-cigareta imaju oko 95% veću vjerojatnost da će u tome biti uspješni u odnosu na one koji ne koriste nikakva pomagala, pokazala je studija objavljenja u svibnju ove godine. Do tog je rezultata došla skupina znanstvenika s University College London (UCL) i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Heinrich-Heine u Düsseldorfu koja je provela istraživanje na uzorku od 19 tisuća odraslih Britanaca (od čega 52% žena) koji su pokušali prestati pušiti u posljednjih 12 mjeseci. U odnosu na uspješnost od 95% koja se veže uz e-cigarete, istraživanje je pokazalo i da osobe koje su za prestanak pušenja koristile nikotinsku nadomjesnu terapiju kao što su žvakaće gume ili flasteri, imale tek 34% vjerojatnosti da će prestati pušiti.

Voditeljica istraživanja i profesorica na londonskom University Collegeu Sarah Jackson ističe kako prestanak pušenja smanjuje rizik od kroničnih bolesti i povećava ne samo kvalitetu, već i očekivano trajanje života. „Stoga je važno da svaki pokušaj prestanak ima najbolju moguću šansu za uspjeh. Naša studija povećava broj dokaza da korištenje e-cigareta može pomoći aktivnim pušačima da prestanu pušiti“, naglasila je.

Britanska se znanstvena zajednica po objavi rezultata jednoglasno složila s njima. Izvršna direktorica British Lung Foundationa Penny Woods nedvosmisleno je istaknula kako izbor za prelazak na e-cigarete onima koji to žele jednostavno mora biti lakši. „Liječnici i farmaceuti trebaju vrlo jasno reći da postoji niz dostupnih alata za prestanak pušenja, uključujući e-cigarete, a pušači bi trebali moći koristiti e-cigarete kao alat u odvikavanju“, kaže Woods.

U cijeloj Velikoj Britaniji, pušači mogu pristupiti širokom rasponu podrške kad i ako odluče pokušati prestati pušiti, komentirala je viša znanstvena novakinja na odjelu ovisnosti o drogama pri Nacionalnom centru za ovisnosti, King’s College London, Debbie Robson dodajući i: „Nalazi iz ove najnovije studije koju su proveli Sarah Jackson i kolege iz UCL-a dodatno nam daju razumijevanje o tome koja vrsta potpore povećava šanse za uspješno prestanak pušenja i što je još važnije, uzima u obzir druge čimbenike koji mogu utjecati na odvikavanje, poput razine ovisnosti i socioekonomskog statusa“.  Studija UCL-a ponudila je još jedan u nizu dokaza koji idu u prilog e-cigaretama kao jednom od najuspješnijih sredstava u procesu prestanka pušenja. „E-cigarete pomažu pušačima da prestanu pušiti barem onoliko koliko i lijekovi za prestanak pušenja, ali koristi ih puno više pušača. Navedeno znači da e-cigarete zapravo generiraju znatno više uspjeha u prestanku pušenja, uz nikakav trošak za NHS“, potvrdio je i direktor Odjela za istraživanje ovisnosti duhana, Sveučilišta Queen Mary u Londonu (QMUL) Peter Hajek.  Dakako, mišljenja poput ovdje istaknutih za Veliku Britaniju ne predstavljaju novost. Krovna britanska javnozdravstvena institucija PHE e-cigarete i uređaje za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja je prepoznala kao i do 95% manje štetnu alternativu u odnosu na klasične cigarete, a samim time i kao jedan od alata u prestanku pušenja. Kako navodi PHE, uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja imaju manje štetnih čestica i potencijalno štetnih spojeva, zbog čega ih britanski regulator također preporučuje kao alat u prestanku pušenja. Nakon mišljenja PHE, brojne su studije potvrdile tvrdnju da i uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja znatan potencijal za smanjenje štete zbog činjenice da emitiraju 90 do 95 posto manje štetnih tvari od cigareta.  Pušenje vodeći javnozdravstveni problem današnjice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2019. godine na svijetu je trenutno 1,1 milijarda aktivnih pušača, od čega njih 80% dolazi iz siromašnijih slojeva društva. Godišnje od zdravstvenih problema povezanih s pušenjem premine 8 milijuna ljudi, od čega je 1 milijun smrti posljedica pasivne izloženosti duhanskom dimu. Kao što znamo, e-cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja ispuštaju paru obogaćenu nikotinom, a ne duhanski dim koji u sebi sadrži i do 4 tisuće kancerogenih spojeva. Samim time, predstavljaju bolju alternative kako za zdravlje korisnika, tako i za njegovu okolinu.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se