Znanstvenici reagirali na neutemeljeni otpor Europske komisije u prihvaćanju e-cigareta
20. veljače 2019.

Znanstvenici reagirali na neutemeljeni otpor Europske komisije u prihvaćanju e-cigareta

Europska komisija, unatoč sve brojnijim dokazima koje potvrđuju manju štetnog e-cigareta i drugih proizvoda nove generacije u odnosu na klasične cigarete, nastavlja s otporom prema tim proizvodima. No, reakcije znanstvenih krugova i korisnika tih proizvoda sve su snažnije i dobivaju sve više potpore u medijima diljem Europske unije. Naime, početkom ove godine Arūnas Vinčiūnasa, šef kabineta EU povjerenika za zdravstvo, nazvao je elektronske cigarete “otrovom”. On e-cigaretama doduše ne negira potencijal manje štetnosti u odnosu na klasične cigarete, ali ih svejedno smatra toksičnima. Razlika je, kaže, samo u dozi.

Na reakcije nije trebalo dugo čekati. Prve su došle iz znanstvenih krugova. Konstantinos Farsalinos i Konstantinos Poulas iz odjela za farmaciju Sveučilišta u Patrasu u Grčkoj upozorili su da je izjava prvenstveno netočna te da korisnicima šalje zbunjujuće poruke. „Pušači trebaju i zaslužuju imati pravo pristupa manje štetnim proizvodima u nastojanju da prekinu s tom iznimno ovisnom navikom“, ističu u pismu koje su uputili javnosti.

Napominju da u EU, iako je recimo svjesnost o važnosti učinkovitog djelovanja na smanjenje broja korisnika droga postala općeprihvaćenom, i dalje vlada određeni otpor prema prihvaćanju iste taktike za smanjenje broja aktivnih pušača. “Pušače ne bi trebalo kažnjavati zbog pogrešne odluke da počnu pušiti, vjerojatno u mlađoj dobi, kao što ih se ne bi trebalo kažnjavati ni zbog nedostatka visoko učinkovitih terapijskih intervencija za prestanak pušenja”, stav je grčkih znanstvenika.

Za nedostatak stručnosti EK je optužilo i njemačko udruženje proizvođača e-cigareta (German Association of E-Cigarette Trade), nazivajući njihov stav vrlo zabrinjavajućim. „E-cigarete imaju jednu vrlo važnu karakteristiku, a to je da u njima ne dolazi do sagorijevanja duhana“, upozorio je predsjednik tog udruženja Michal Dobrajc. Klasične cigarete, s druge strane, sagorijevaju na više od 950 stupnjeva prilikom čega se oslobađa i do 4 tisuće spojeva štetnih kako za konzumenta, tako i za okolinu.  Sve veći broj istraživanja ide u prilog elektronskim cigaretama, odnosno proizvodima nove generacije, koji predstavljaju potencijalno i do 95% manje štetnu alternativu pušenju klasičnih cigareta, jednom od najvećih suvremenih zdravstvenih problema s kojim je samo na europskom tlu povezano 700 tisuća smrti godišnje. Neke zemlje, poput Velike Britanije, te uređaje smatraju jednim od koraka u procesu prestanka pušenja. Javnozdravstvena ustanova Public Health England ne samo da je među prvima potvrdila manju štetnost proizvoda nove generacije, nego je u kampanji za prestanak pušenja 2017. e-cigarete uvrstila kao jedan od alata koji mogu pomoći u smanjenju broja aktivnih pušača

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se