Novi proizvodi smanjuju štetu od duhana: Regulatori imaju ključnu ulogu
24. rujna 2021.

Novi proizvodi smanjuju štetu od duhana: Regulatori imaju ključnu ulogu

Globalni forum o duhanu i nikotinu (GTNF) okupio je brojne znanstvenike i stručnjake koji su ukazali na važnost usvajanja koncepta smanjenja štete od duhana

Ovogodišnji Globalni forum o duhanu i nikotinu održan je ove godine u Londonu u hibridnom obliku – uživo i virtualno – i to na temu “Kontinuirane promjene: inovacije i održivost”. Od 2008., kada je prvi puta održan, forum je postao središnje mjesto za razmjenu mišljenja neovisnih znanstvenika, stručnjaka za javno zdravstvo, predstavnika vlada i industrije. Očekivano, fokus panel rasprava na kojima su sudjelovali i brojni znanstvenici i akademici bio je upravo koncept smanjenja štete od duhana.

Jedan od ključnih načela koncepta smanjenje štete od duhana je motivacija pušača na prelazak na alternativne duhanske ili nikotinske proizvode. Do danas je u svijetu otprilike 100 milijuna odraslih pušača prešlo na te duhanske proizvode i nikotinske proizvode sa smanjenim rizikom. Pritom treba naglasiti da ti proizvodi nisu potpuno bez rizika te i dalje mogu stvoriti ovisnost kod korisnika, no postoje mnogi znanstveni dokazi koji ukazuju na to da ovi proizvodi nose manji rizik za zdravlje korisnika od klasičnih cigareta.

Tome u prilog ide još jedno znanstveno istraživanje koje je ove godine objavio The Journal of Internal and Emergency Medicine. Navedeno istraživanje pokazuje da pušači koji prijeđu s cigareta na BAT-ov proizvod za grijanje duhana glo mogu značajno smanjiti izloženost određenim štetnim tvarima, u usporedbi s nastavkom pušenja. Rezultati zabilježeni tijekom šest mjeseci istraživanja pokazali su da je potpuni prelazak korisnika na grijani duhanski proizvod rezultirao statistički značajnim promjenama u nizu biomarkera izloženosti (BoE) i indikatora potencijalne štete, poznatim kao „biomarkeri potencijalne štete“ (BoPH). Naime, kod osoba koje su koristile taj proizvod, za većinu biomarkera koji su mjereni u studiji, ustanovljene su smanjene vrijednosti, i to na razini onih kao kod osoba koje su potpuno prestale pušiti.

Kingsley Wheaton, glavni direktor marketinga u BAT-u, kao jedan od glavnih govornika na održanom GTNF, istaknuo je da BAT ima jasnu svrhu i korporativnu strategiju izgradnje boljeg sutra (Building a Better Tomorrow™) smanjujući utjecaj vlastitog poslovanja na zdravlje korisnika.

“Posljednjih nekoliko godina BAT je uložio milijarde u razvoj, komercijalizaciju i znanstveno utemeljena istraživanja koja pokazuju da je naš portfelj duhanskih i nikotinskih proizvoda sa smanjenim rizikom dobar za korištenje. Naš cilj je stvarati nove proizvode, utemeljene na znanstvenim saznanjima, koji odraslim pušačima predstavljaju dobru te ujedno i manje rizičnu alternativu u odnosu na cigarete”, poručio je Wheaton.

U nastojanju da smanji štetnost za svoje korisnike, Wheaton je istaknuo da je globalni cilj BAT-a kao kompanije do 2030. imati 20 milijuna potrošača grijanih duhanskih proizvoda. Prema kliničkom modelu koji su objavili u BAT-u, prelazak sadašnjih pušača na grijani duhanski proizvod glo može ”spasiti” čak 13 milijuna godina života do 2100. godine.

“Zahvaljujući znanstveno utemeljenim dokazima o smanjenoj štetnosti grijanih duhanskih proizvoda na zdravlje pušača samo u prvoj polovici ove godine stekli smo 2,6 milijuna novih korisnika te kategorije. Trenutno u svijetu imamo oko 16,1 milijuna potrošača koji koriste BAT-ove grijane duhanske proizvode. Zbog njih i njima sličnih ostajemo predani globalnom smanjenju štete od duhana”, istaknuo je Wheaton.

Wheaton je pozvao države i regulatore diljem svijeta na razumnu regulaciju svih novih proizvoda,  s ciljem da omogući i potakne sadašnje pušače na prelazak na te proizvode. Wheaton je istaknuo da je jedan od najvećih problema neinformiranost o potencijalu novih proizvoda, što je posljedica odbijanja koncepta smanjenja štete od duhana.

Istraživanje iz 2018. godine provedeno u 6 europskih zemalja pokazalo je 62 posto ispitanika vjeruje da su e-cigarete čak i štetnije od tradicionalnih cigareta, što je porast u odnosu na rezultat od 59 posto ispitanika u istom istraživanju provedenom 2016. godine.

Wheaton smatra da bi takva percpecija javnosti koja je potpuno suprotna nalazima sve većeg broja znanstvenih istraživanja trebala zabrinuti regulatore, ali i čitavo društvo. Za industriju je ključno da joj regulacija omogući nastavak inoviranja i poboljšavanja novih proizvoda prema povratnim informacija od strane korisnika, jer dinamika prelaska pušača na nove proizvode značajno ovisi o iskustvu i doživljaju tih proizvoda.

 

Wheaton je pozvao sve dionike Globalnog foruma na zajedničko stvaranje sustava koji podupire izbor korisnika i ne samo da priznaje već i ubrzava smanjenje štete od duhana.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se