Ognjen Brborović: Kad bi pušači prešli na proizvode nove generacije, imali bismo javnozdravstveno postignuće desetljeća
27. ožujka 2019.

Ognjen Brborović: Kad bi pušači prešli na proizvode nove generacije, imali bismo javnozdravstveno postignuće desetljeća

Bez obzira na to što znanstvena zajednica brojnim istraživanjima dokazuje da su proizvodi nove generacije potencijalno i do 95% manje štetni u odnosu na klasične cigarete, hrvatski regulatori na njih još uvijek ne gledaju pretjerano blagonaklono. Kako smo prokomentirali u razgovoru s liječnikom doc.dr.sc. Ognjenom Brborovićem sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, takav je stav logičan kod bogatih europskih zemalja s niskom prevalencijom pušenja koje su svoj posao odradile prije 20 godina. No jug Europe, s visokom stopom aktivnih pušača, posebno Hrvatska, ne bi trebao pokazivati toliko otpor prema e-cigaretama i uređajima za zagrijavanje duhana.

Kada govorimo o regulativi, kako to da je Velika Britanije s jedne strane poprilično otvorena prema proizvodima nove generacije, dok ih ostatak EU-a ne prati u tom trendu?

Britanci su Brexitom pokazali da su drugačiji i da njihov način razmišljanja na slijedi nužno ostatak Europe, niti su pretjerano impresionirani njima. Neke zemlje prema elektronskim cigaretama imaju konzervativan stav od početka, što je opravdano i izvrsno u društvima s niskim brojem aktivnih pušača. Međutim, za hrvatske je prilike taj stav potpuno neprikladan, naizgled autistično i nekritično kopiranje. Slično kao da vam netko u Dalmaciji, usred ljeta za vrijeme požara, kaže da ga ne smijete gasiti morskom vodom, već morate ići po vodu 20 kilometara do prvog izvora. U Hrvatskoj je po pitanju pušenja prava drama i trebamo nešto hitno napraviti – a jedno od rješenja je banalno; dovoljno se „maknuti u stranu“ i pustiti da što veći broj pušača prijeđe na električne cigarete i grijani duhan. Potpisao bih odmah da svaki od njih umjesto da puši klasične cigarete već sutra prijeđe na proizvode nove generacije. To bi bilo dovoljno javnozdravstveno postignuće za ovo desetljeće.

Električnim se cigaretama obično ‘zamjera’ nepoznato porijeklo tekućina, odnosno sumnja u njihov sastav. Koliko je takvo mišljenje opravdano?

Za tržište električnih cigareta zna se reći da je neregulirano. S druge strane, tržište klasičnih cigareta doživljavamo iznimno reguliranim i smatramo da se sve zna. Recimo samo da je Duhanski institut Zagreb nedavnim istraživanjem dokazao da, što se tiče razina nikotina i katrana, deklaracije na kutijama cigareta nisu točne. One se, ipak, uzimaju zdravo za gotovo. Električne su cigarete pod puno većim nadzorom i njih svaka zemlja može kontrolirati. Prema spomenutom istraživanju, tekućine za e-cigarete proizvode obično mali proizvođači koji paze na recepturu te deklaracije na tim proizvodima više odgovaraju stvarnosti.

Nerijetko ističete kako sve koji prijeđu na elektronske cigarete i uređaje za zagrijavanje duhana ne smatrate pušačima. Možete li to dodatno prokomentirati?

Kada govorimo o ovisnosti o pušenju, najveći su problem karcinomi i kardiovaskularne bolesti koji su u posljedica udisanja katrana nastalog izgaranjem duhana. Pušenje je proces paljenja cigarete odnosno duhana, pri čemu se udahne katran i nešto nikotina. Sve drugo je konzumacija nikotina. Bilo da se radi o žvakaćim gumama, flasterima, snusu, elektronskim cigaretama ili nekom drugom načinu, to su sve metode u kojima ne dolazi do izgaranja duhana. Znanstveni radovi eksplicitno navode uspješnost korištenja e-cigareta kao metoda za prestanak pušenja i eksplicitno navode da korisnici e-cigareta nisu pušači.

Koji su najveći problemi s pušenjem u Hrvatskoj?

Ministar Milinović je donio zakon koji je zabranjivao pušenje u svim ugostiteljskim objektima, no društvo se diglo protiv te zabrane pa je zakon vraćen na staro. Rekao bih da u Hrvatskoj postoji svijest o štetnosti pušenja, ali ne postoji volja. Volja se najjednostavnije može mjeriti u milijunima kuna uloženim u prevenciju pušenja kod djece i prestanak pušenja u odraslih.

Ako govorimo o kampanjama protiv pušenja, uopće nema dileme, Hrvatska nikad nije zagrizla u taj kolač do kraja. Hrvatska ne želi provoditi kampanje protiv pušenja kao što nikada nije ni radikalno podignuta cijena cigareta što je vrlo učinkovit način kojim se borite protiv regrutiranja novi pušača, djece. Starije konzumente tim potezom vjerojatno nećete odgovoriti od pušenja, ali mlađe generacije neće biti u prilici kupiti cigarete.

Imamo praktično rješenje pri ruci – to je da ljudi prelaze na proizvode nove generacije, pa kasnije možemo govoriti i o smanjenju. U Velikoj Britaniji se grijani duhani također ne reklamiraju, ali se može sugerirati prelazak na njega. Kod nas vlada nesklad jer se duhanski proizvodi tretiraju jednako, bez obzira dolazi li do sagorijevanja ili ne. Važno je da se omogući javnom zdravstvu da kaže: prijeđite na uređaje s manjom potencijalnom štetom. Zašto zdravstveni sustav to ne bi mogao komunicirati? Tako da pušačima, poput NHS-a (National Health Service) u Ujedinjenom kraljevstvu, kada dođu u bolnice na liječenje, električne cigarete preporučimo kao jedan od alata u smanjenju ovisničke krize ili čak za prestanak pušenja.

 

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se