Mali rječnik proizvoda nove generacije
16. veljače 2019.

Mali rječnik proizvoda nove generacije

Oxford English Dictionary u svome tradicionalnom izboru za riječ godine tu je laskavu titulu 2014. godine dodijelio glagolu vape. Svoju su odluku pojasnili sve većom popularnošću e-cigareta među korisnicima, navodeći pritom i da je, između ostaloga, učestalosti korištenja riječi vape kumovalo otvaranje prvog vape caffea u Velikoj Britaniji. Dakako, u pozadini korištenja riječi vape te 2014. stoje i prosvjedi u New Yorku, održani zbog tadašnje zabrane korištenja e-cigareta u zatvorenim prostorima.

U međuvremenu, proteklih nekoliko godina popularnost duhanskih proizvoda nove generacije kao što su e-cigarete te grijači duhana samo je nastavila rasti. Primjera radi, 2011. na globalnoj razini bilo je sedam milijuna korisnika e-cigareta, da bi ih već 2016. godine bilo 35 milijuna. Prema Euromonitorovim predviđanjima, do 2021. godine broj korisnika e-cigareta mogao bi dosegnuti 55 milijuna. U skladu s time, sve veća zajednica korisnika e-cigareta je razvila vlastiti jezik. Ovo su neki od pojmova koje koriste.

 

Aerosol – čestice tekuće ili krute tvari raspršene u zraku, odnosno para nastala zagrijavanjem tekućine prilikom korištenja duhanskih proizvoda nove generacije.

Atomizer ili atty – korisnici e-cigareta ga nazivaju još i “srcem” svakog uređaja. Konkretno, radi se o dijelu osobnog isparivača koji dio koji pretvara tekućinu u paru koja se može inhalirati.

Arome – vrste okusa tekućina za isparavanje.

Amper – mjerna jedinica za označavanje jakosti električne struje. Što je više ampera, to je baterija uređaja jača.

Baterija – integrirani dio duhanskih proizvoda nove generacije, pokreće cijeli process u e-cigaretama i mogu biti različite snage. Pune se na isti način kao većina elektroničkih uređaja danas. Obično su litij-ionske, imaju i LED lampice koje mogu imitirati i žar klasičnih cigarete.

Cigalike – e-cigareta koje izgledom i veličinom podsjećaju na tradicionalne duhanske proizvode.

Duhan za oralnu primjenu (smokeless tobacco, snus) – iako je u nekim svojim starijim varijantama poznat već stoljećima, zahvaljujući napretku tehnologije te brojnim istraživanjima danas na tržištu postoje sa smanjenim udjelima štetnih tvari. Takav kvalitetniji proizvodi, s potencijalno manje rizika po zdravlje konzumenta, popularni su u skandinavskim zemljama i na američkom tržištu. Zemlje u kojima je u opticaju odavno, poput Švedske, pokazuju izvori, imaju najnižu stopu pušača (uz paralelno vrlo visoku razinu korisnika duhana za oralnu primjenu).

Grijač – dio atomizera, omogućava zagrijavanje tekućine.

Modovi – kućište za baterije koji mogu regulirati jačinu struje, temperaturu.

mg – miligramski udjeli nikotina u tekućinama.

O(h)m – mjerna jedinica za električni otpor. Kod e-cigareta, što je otpor niži, to se tekućina može više zagrijati.

Propylene Glycol (PG) – glavni sastojak tekućina za osobne isparivače, koristi se i u kozmetičkoj te prehrambenoj industriji. Postoji i alternativa u vidu biljnog glicerola, a oba su spoja zadužena za stvaranje pare pri korištenju e-cigareta. Generalno, tekućine za e-cigarete sastoje se od glicerina, propilen glikola, nikotina i aroma.

Sticks – duhanski umetci (patrone) koji se koriste u uređajima za zagrijavanje duhana. Dolaze u nekoliko različitih okusa, a mogu se koristiti samo u uređajima za zagrijavanje. Za zagrijavanje stickova potrebno je oko 40-ak sekundi. Njihovo umetanje i uklanjanje nakon korištenja vrlo je jednostavno.

Tank – spremnik u kojem se tekućina nalazi u e-cigareti.

Tekućine (e-juice, e-liquid, e-nicotine) – tekućine koje se zagrijavanjem pretvaraju u paru koja se udiše. Sadrže, dakle, aromu, nikotin i propilen glikola. Posljednjih nekoliko godina paleta okusa i mirisa u tekućinama je poprilično velika, od voćnih, pa do onih koji mirisom i okusom podsjećaju na omiljene kolače.

Uređaji za zagrijavanje duhana (eng. heatnotburn tobacco products, skraćeno HNB) – inovativni uređaji s punjivom baterijom koji duhan zagrijavaju na višestruko nižoj temperaturi u usporedbi s gorenjem cigareta. Najnapredniji uređaj dostupan na tržištu, uređaj glo, spustio je temperaturu korištenja na maksimalno 240 stupnjeva, što je otprilike temperatura na kojoj se u e-cigaretama zagrijavaju tekućine. S obzirom na to da ne dolazi do procesa izgaranja duhana prilikom kojeg nastaju toksični spojevi, već para obogaćena aromom duhana radi se o proizvodima s potencijalom manje štete (do 95% u odnosu na klasične cigarete što potvrđuju istraživanja). U Japanu su uređaji za zagrijavanje duhana postali iznimno popularna kategorija koja čini više od 20 posto ukupnog tržišta duhanskih proizvoda. Osim u Japanu, uređaji za zagrijavanje duhana sve su prihvaćeniji i na drugim tržištima, u čemu najviše pomažu pozitivni stavovi javnozdravstvenih institucija prema njihovom korištenju.

Vaper – korisnik e-cigareta.

Vaporizer – jedan od naziva za e-cigarete.

Watt (snaga) – količina energije koju troši raspršivač. Što je veća snaga, to je više pare.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se