Otkriven uzrok plućnih oboljenja diljem SAD-a.  I ne, nije ono što se tvrdilo od početka
10. listopada 2019.

Otkriven uzrok plućnih oboljenja diljem SAD-a. I ne, nije ono što se tvrdilo od početka

Kako smo i upozoravali, uzrok su ilegalne tekućine i ulja nepoznatog sastava i porijekla koje su korisnici nabavljali na crnom tržištu.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u petak je objavio nalaze istraživanja: teške bolesti dišnih puteva, inicijalno dovođene u vezu s korištenjem e-cigareta i e-tekućina, zapravo posljedica inhaliranja ilegalnih, nekontroliranih supstanci porijeklom iz kanabisa. Do sada je čak 806 ljudi u 46 država prijavilo probleme s respiratornim sustavom, a 13 osoba je preminulo uslijed komplikacija, što je izazvalo popriličnu histeriju u javnosti.

Pokazalo se ipak da su navedeni problemi sa zdravljem, kao i smrtni slučajevi, posljedica korištenja e-tekućina s uljima “s ulice”, koja sadrže THC ili TBD iz kanabisa te različita otapala, tragove olova, pesticide – odnosno da nemaju mnogo veze sa standardnim e-tekućinama koje se legalno prodaju diljem svijeta. Nakon nekoliko tjedana progona, pokazalo se da je hajka na e-cigarete ipak bila neopravdana, kako su od početka upozoravali brojni stručnjaci, uključujući i udrugu Crohm.hr.

Zanimljivo je i da, kako prenose američki mediji, da je od 806 prijavljenih slučajeva tek 16% pacijenata priznalo da koristi samo nikotinska punjenja e-cigareta, a taj broj je, pretpostavlja se, u stvarnosti zapravo i manji, što se pripisuje strahu priznanja korištenja još uvijek neleglane supstance. CDC još uvijek nije identificirao i izolirao jedan proizvod ili tvar koji su uzrokovali epidemiju plućnih bolesti sa smrtnim posljedicama, ali zdravstveni stručnjaci se sve više fokusiraju na vitamin E acetat, koji se koristi za razrjeđivanje kanabisa na crnom tržištu. Dakle, situacija je vrlo ozbiljna, ali se pažnja, zahvaljujući senzacionalističkom postupanju medija, neopravdano skrenula na e-cigarete kao kategoriju proizvoda, umjesto na naviku potrošača da na ulici kupuju ilegalne supstance nepoznatog porijekla i sastava. Takvo se ponašanje pokazalo kobnim.

Nekoliko je američkih država uvelo zabranu e-cigareta što neće pomoći regulaciji crnog tržišta s kojeg dolaze sporne, neprovjerene supstance i proizvodi s kanabisom. Zabrane poput ove zapravo štete javnom zdravlju jer demotiviraju pušače koje uz pomoć e-cigareta žele prestati s tom štetnom navikom, a one koji već koriste e-cigarete potiču i na povratak na klasične cigarete. Dugoročno gledano, zabranom e-cigareta izazivaju se dalekosežne štete po zdravlje pušača, a samim time i javnozdravstveni sustav. Tržište električnih cigareta i uređaja za zagrijavanje bez sagorijevanja je kontrolirano i legalno, sve dok se koriste proizvodi koji dolaze od etabliranih proizvođača.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se