Priopćenje za medije
17. ožujka 2017.

Priopćenje za medije

Prijedlog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ugrožava 200.000 bivših pušača i zatvara 500 radnih mjesta

Vladin prijedlog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji je u četvrtak upućen u Sabor, izlazi iz okvira europske direktive jer potpuno izjednačava osobne isparivače i duhanske proizvode čime bi se oko 200.000 bivših pušača moglo vratiti cigareti, a zatvoriti preko 500 radnih mjesta u Hrvatskoj.

Bitno je napraviti razliku između proizvoda namijenjenih pušenju (cigarete, biljni proizvodi i vodene lule) i onih odvikavanju od pušenja poput elektroničke cigarete i bezdimnih duhanskih proizvoda. Isti zakonski tretman ovih proizvoda, naveden u prijedlogu zakona, implicira da su oni jednako štetni za ljudsko zdravlje za što nema znanstvenog uporišta.

Ograničenje pušenja u Europi ima za cilj zaštititi nepušače od izloženosti štetnim tvarima duhanskog dima pa se postavlja pitanje što bi bio cilj hrvatske zabrane parenja.

Usvoji li Sabor ovaj zakon stvorit će se u Hrvatskoj crno tržište i po zdravlje opasna kućna radinost jer će zatvaranjem malobrojnih specijaliziranih trgovina korisnici fizički ostati bez proizvoda. U Hrvatskoj je 2015. bilo više od 100.000 korisnika elektroničkih cigareta, bivših pušača, podatak je Instituta Ivo Pilar. Danas ih je oko 200.000. Prihvati li Sabor vladin prijedlog o izjednačavanju štetnih duhanskih proizvoda i po zdravlje bezopasnih parilica, mnogi bivši pušači mogli bi se vratiti cigareti, dok će vrata odvikavanja za ostale zauvijek biti zatvorena.

Istovremeno će više od 500 osoba zaposlenih u ovom sektoru ostati bez posla, što će dodatno pogoršati tešku socijalnu situaciju u zemlji.

Povjerenstvo za izradu ovog zakona ignoriralo je mišljenje vodećih zdravstvenih stručnjaka poput dr. Ognjena Brborovića i rezultate uglednih svjetskih istraživanja poput Public Health England koje pokazuje kako su osobni isparivači 95 posto manje štetni od cigarete, u istom rangu kao i medicinski priznati proizvodi za odvikavanje: nikotinske žvakaće gume i flasteri. Štoviše, prestižni Royal College of Physician daje naputak liječnicima da preporučuju isparivače kao sredstvo odvikavanja od pušenja.

Hrvatska, koja je u procesu usklađivanja zakonodavstva s onim EU-a, ovim prijedlogom odlazi iznad europske Direktive o duhanskim proizvodima. Ovako loše napisan prijedlog zakona zanemaruje sve negativne posljedice koje će nastati usvoji li ga Sabor.

Pozivamo stoga javnost, saborske zastupnike i sve zainteresirane strane na odbacivanje ovog prijedloga te izradu ozbiljnog i kvalitetnog nacrta. Nacrta zakona koji će brinuti o bivšim pušačima i sačuvati radna mjesta u Hrvatskoj, a istovremeno biti u skladu s europskim zakonodavstvom.

Prilažemo Vam detaljnu pozadinu problema, propuste prijedloga o zakonu, te mišljenje javnih zdravstvenih stručnjaka.

S poštovanjem,
Filip Tokić, predsjednik
Udruga korisnika osobnih isparivača CROHM
[email protected]
Tel.: 00385 92 1616858

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se