Propusti Javnog Zdravstva: Zašto Hrvatska Ignorira E-cigarete u Borbi Protiv Pušenja?
22. veljače 2024.

Propusti Javnog Zdravstva: Zašto Hrvatska Ignorira E-cigarete u Borbi Protiv Pušenja?

Pušenje je dugo vremena bilo jedan od najvećih izazova za javno zdravlje diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Unatoč stalnim naporima da se smanji broj pušača i poboljša zdravlje populacije, javno zdravstvo Hrvatske često se čini nemoćnim pred ovim problemom. Još više frustrira činjenica da dokazano učinkovito rješenje za smanjenje pušenja, kao što su e-cigarete, ostaje zapostavljeno ili čak aktivno osporavano od strane nadležnih institucija.

Hrvatska javno zdravstvo dosad nije pokrenulo značajne kampanje ili programe koji bi ciljali smanjenje broja pušača kroz promociju alternativa tradicionalnom pušenju, poput elektronskih cigareta. Umjesto toga, fokus se često usmjerava na tradicionalne metode, poput kampanja protiv pušenja i povećanja poreza na duhanske proizvode, koje, iako mogu imati određeni učinak, nisu dovoljne da se suzbije problem pušenja.

E-cigarete, kao moderna alternativa tradicionalnom pušenju, donose sa sobom niz potencijalnih prednosti u borbi protiv ovisnosti o nikotinu. Prvo, e-cigarete ne sagorijevaju duhan, što znači da ne proizvode štetne kemikalije poput katrana i ugljičnog monoksida, koje su glavni uzroci ozbiljnih bolesti kao što su rak pluća i bolesti srca. Drugo, e-cigarete pružaju pušačima mogućnost postupnog smanjivanja razine nikotina, što može olakšati proces odvikavanja.

Unatoč ovim potencijalnim prednostima, e-cigarete se suočavaju s otporom i skepticizmom, posebno od strane javnih zdravstvenih institucija. Često se ističu nedostatne studije ili nesigurnosti vezane uz dugoročne učinke korištenja e-cigareta kao razlozi za oprez u promicanju ove tehnologije. Međutim, većina istraživanja sugerira da su e-cigarete znatno manje štetne od tradicionalnih cigareta te da mogu biti korisne kao alat za odvikavanje od pušenja.

Uz to, zabrinutost zbog potencijalnog povećanja popularnosti e-cigareta među mladima također igra ulogu u skepticizmu prema ovoj tehnologiji. No, umjesto potpunog odbacivanja e-cigareta, trebalo bi razviti politike i programe koji promiču odgovorno korištenje među odraslima dok se istovremeno ograničava pristup mladima.

Primjeri drugih zemalja, poput Velike Britanije, pokazuju da se integracija e-cigareta u strategije za smanjenje pušenja može pokazati izuzetno učinkovitom. Britansko javno zdravstvo podržava korištenje e-cigareta kao sredstvo za prestanak pušenja i prepoznaje ih kao manje štetnu alternativu.

U konačnici, ključno je da javno zdravstvo Hrvatske prepozna potencijal e-cigareta kao sredstva za smanjenje pušenja i pruži podršku pušačima koji žele prestati pušiti. To zahtijeva promjenu perspektive i otvorenost prema novim metodama koje se mogu pokazati ključnima u borbi protiv pušenja i poboljšanju zdravlja građana.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se