Reakcija na kolumnu Goranke Jureško u Jutarnjem Listu
24. veljače 2023.

Reakcija na kolumnu Goranke Jureško u Jutarnjem Listu

Ovim putem reagiramo na kolumnu Goranke Jureško u JL, jer osim što sadrži indirektne difamacije udruge CROHM, ujedno je i potpuno pogrešna i pisana ili maliciozno ili neupućeno. Ako je neupućenost u pitanju, vjerujemo da će se ispraviti.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/zasto-je-hrvatska-pusacka-crna-rupa-eu-u-kojoj-se-ni-vlast-ni-oporba-ne-usude-stititi-zdravlje-15309218

Dio koji smatramo izuzetno sporan glasi:

Da sve bude gore, u zadnje vrijeme vrlo agilno djeluju razne “udruge korisnika osobnih isparivača” i one “za smanjenje štete po zdravlje”. Tvrde, u korist nove niše duhanske industrije, da su e-cigarete “zdrava zamjena” i “pomoć u odvikavanju od pušenja”!? Riječju, “treba izabrati manje zlo”. Apsurd je da su među aktivnim pobornicima “pućkalica” i neki liječnici koje, nažalost, nitko ne pita “za zdravlje” i u ime kakve to medicine govore, ni iz Ministarstva zdravstva niti iz Hrvatske liječničke komore, unatoč dokazima da “zdrave” alternative pušenju naprosto nema.

Odgovor koji smo poslali možete pročitati ispod.

Poštovana gđo. Jureško,

Dopustite da se osvrnem na Vašu kolumnu na stranici https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/zasto-je-hrvatska-pusacka-crna-rupa-eu-u-kojoj-se-ni-vlast-ni-oporba-ne-usude-stititi-zdravlje-15309218

Osnivač sam i predsjednik Udruge korisnika elektroničkih cigareta i drugih alternativnih duhanskih i nikotinskih proizvoda pod nazivom CROHM i aktivno djelujemo na osvještavanju pozitivnih javnozdravstvenih potencijala ovih proizvoda sada već desetu godinu! (ne odnedavno kako navodite, več od 2013. kad se radio prvi nacrt prijedloga EU direktive za ove proizvode)

Ostao sam prilično zatečen Vašim člankom u kojem negativno govorite o „raznim udrugama korisnika osobnih isparivača“ i osjetio se prozvan, jer samo je jedna udruga korisnika osobnih isparivača i to je upravo ona kojoj sam predsjednik i osnivač.

Razumijem da javnost, ali čak i neinformiranu stručnu zajednicu jako zbunjuje koncept smanjenja štetnosti i javnozdravstveni potencijal koji se nudi u obliku e-cigareta, grijanih duhana, nikotiniskih vrećica i drugih proizvoda smanjene štetnosti.

 

Stoga dopustite da Vam ukratko razjasnim koncept, ideju i javnozdravstveni potencijal ovih proizvoda.

Činjenica je da e-cigareta nije nastala kao rezultat smanjene prodaje cigareta, već upravo kao odgovor samih pušača koji ne mogu ili ne žele prestati pušiti, u namjeri da koriste proizvod bez izgaranja sa značajno manje štetnosti. E-cigarete nisu proizvod velike industrije, već inovacija malih ljudi, a grijani duhanski proizvodi su odgovor industrije na sve veću potrebu ljudi za manje štetnih proizvodima. Da se radi o proizvodima značajno manje štetnosti potvrđuju i npr. studije Public Health England 2015. -2022.

Najuspješnija država u suzbijanju pušenja je Švedska, koja slovi i kao prva tobacco-free u svijetu. Ujedno je i prva država koja je prepoznala harm reduction i upotrijebila ga u suzbijanju epidemije pušenja, ponudivši svojim građanima pušačima SNUS, kao alternativu pušenju. Snus nije proizvod bez rizika za zdravlje, ali je njegova štetnost procijenjena na preko 95% manje štetna od cigareta. Trenutno je u Švedskoj oko 5% pušača i 12% korisnika Snusa!

Druga država je Velika Britanija, koja je smanjila prevalenciju pušenja s 19,8 posto u 2011. godini na 13,9 posto u 2019. godini. Njihov nacionalni javno zdravstveni zavod objavio je smjernice o prevenciji pušenja, promociji prestanka i liječenju ovisnosti od pušenja u kojima alternativni duhanski i nikotinski proizvodi imaju značajnu ulogu.

Kolika je ta uloga, može Vam biti jasnije kroz smjernice Royal College of Physicians, institucije sa višestoljetnim djelovanjem koja je prva upozorila na opasnost od pušenja!

Royal College of Physician

Također Vam šaljem i prikaz video kampanje koju financira Britanski National Health Service, a koja uključuje i ecigarete kao sredstvo za prestanak pušenja. https://www.youtube.com/watch?v=p2qmcE58oY0&ab_channel=FreshSFNE

 

Postoji još mnoštvo primjera koji bez ikakve sumnje pokazuju javnozdravstveni potencijal ovih proizvoda, ali zbog dužine ovog maila ću se zasad zadržati na ovim primjerima. Smatram da je potpuno jasno da ne promoviramo nikakve stavove duhanske industrije nego najprominentnijih zdravstvenih institucija na svijetu! Osim, ako smatrate da su te institucije također pod utjecajem duhanske industrije, al to je onda neka druga tema…..

 

Ono što bih Vam htio prikazati je situacija u Hrvatskoj.

Prema istraživanju Pilara 2015., u RH je bilo oko 33% pušača, dok je taj broj 2019. bio preko 38%! Borba protiv pušenja Ministarstva Zdravstva traje preko 30 godina, bez ikakvih rezultata!

Smatrate li da su oni, izrazit ću se danas popularnom frazom,  na ispravnoj strani povijesti? 30 godina raditi posao bez ikakvih rezultata je u najmanju ruku vrlo obeshrabrujuče, ali i zahtjeva ozbiljnu raspravu Gdje su pogriješili?!

  • Prvi puta u povijesti Hrvatske se događa značajni pad pušenja jer korisnici sve više izabiru alternativne proizvode, ali izgleda da smanjenje broja pušača dovodi neke institucije do panike.

 Prema istraživanjima Sveučilišta u Chicagu, stvarni trošak liječenja od bolesti povezanih s pušenjem iznosi oko 125 000$ po pušaču! Pomnožimo li to s brojem pušača u Hrvatskoj dolazimo da Hrvatska godišnje troši 25 miljardi kuna (3 Mlrd €) na liječenja pušača! Prema istoj studiji, veči je trošak liječenje pušača nego što oni potroše na kupnju cigareta. Razmislite tko je na gubitku ako nestane bolesnih ljudi….

 Smatrate li još uvijek da je prelazak pušača na proizvode čija se štetnost procjenjuje 95% manja od štetnosti cigarete jako loše za zdravlje građana?

Izuzetno cijenim Vaš rad i kolumnu, stoga ovim putem apeliram da se osim Zdravog Razuma koriste i znanstvene činjenice i uspješne svjetske prakse smanjenja pušenja. Koliko god one možda neupućenima izgledale van pameti, Hrvatski građani  zaslužuju da ih se ispravno informira oko ovakvih bitnih životnih tema. 

S štovanjem,

Filip Tokić

Predsjednik udruge

www.crohm.hr

Maksimirska 104,10000 Zagreb, Croatia 

 

 

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se