Reakcija na pogrešno medijsko izvještavanje
24. svibnja 2023.

Reakcija na pogrešno medijsko izvještavanje

Povodom nove serije negativnih članaka koje su prenijeli neki mediji, a pozivajući se na izvor uglednog britanskog online izdanja BBC-a (https://www.bbc.com/news/health-65614078) koji govori o ILEGALNIM proizvodima, smatrali smo obvezu da reagiramo kako bi se članci ispravili. Neki od članaka možete pronaći na linkovima:

https://bljesak.info/lifestyle/zdravlje/opasne-tvari-otkrivene-u-e-cigaretama/420832

(https://n1info.hr/zdravlje/opasne-tvari-otkrivene-u-e-cigaretama-najgori-rezultati-koje-sam-ikad-vidio)

https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/istrazivanja-otkrila-u-e-cigaretama-se-nalaze-vrlo-opasne-tvari-one-uopce-ne-bi-smjele-biti-na-trzistu-1292320

https://demosmedia.hr/2023/05/23/opasne-tvari-otkrivene-u-e-cigaretama-najgori-rezultati-koje-sam-ikad-vidio/

——————————————–

Poštovani,

obraćam Vam se u ime Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) iz koje kontinuirano apeliramo na zdravstvene vlasti i institucije, ali i medije da ispravno prenose i komuniciraju najnovije vijesti i saznanja o e-cigaretama i ostalim alternativnim nikotinskim i duhanskim proizvodima.

Stoga vam se obraćam zbog teksta koji ste objavili jučer na vašem web portalu, a odnosi se na temu istraživanja koja navodno otkrivaju da se u e-cigaretama nalaze vrlo opasne tvari. Naime, vijest je izvorno prenesena s uglednog britanskog online izdanja BBC-a (https://www.bbc.com/news/health-65614078 ) koji jasno ističe da su istraživanjem na koje se referiraju obuhvaćene ilegalne e-cigarete, kao što je i BBC korektno naveo u naslovu teksta. Ta referenca na ilegalne e-cigarete je ispala iz opreme članka prilikom prenošenja na vašem portalu, što može zavarati korisnike e-cigareta.

Postoje strogi propisi koji kontroliraju legalno proizvedene e-cigarete, kako u EU, tako i u Hrvatskoj, što je istaknuto i u originalnom tekstu – proizvođači e-cigareta moraju slijediti propise o sastojcima, pakiranju i marketingu te sve e-cigarete i e-tekućine moraju biti registrirane pri Regulatornoj agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA). S obzirom na velika ograničenja u komunikaciji tih proizvoda zbog čega korisnici tih proizvoda u Hrvatskoj ne mogu doći do kredibilnog i provjerenog izvora informacija, ključno je u medijima isticati upravo provjerene i točne informacije o tim proizvodima. Naime, pogrešno informiranje ili dovođenje u zabludu korisnika tih proizvoda može rezultirati u njihovom odbacivanju i vraćanju korisnika na mnogo štetnije cigarete, što dovodi do loših zdravstvenih posljedica po pojedince, po njihovu okolinu i po ukupno javno zdravstvo Hrvatske.

Smatram važnim istaknuti znanstveno istraživanje globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane (https://www.cochrane.org/CD010216/TOBACCO_can-electronic-cigarettes-help-people-stop-smoking-and-do-they-have-any-unwanted-effects-when-used ), koje je pregledom svih relevantnih znanstvenih studija o korisnosti e-cigareta u odvikavanju od pušenja potvrdilo je da su e-cigarete značajno učinkovitije u odvikavanju od pušenja od postojećih nikotinskih zamjenskih terapija, koje su jedina dostupna opcija pušačima u Hrvatskoj.

Liječnici iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) također su istraknuli i prepoznali važnost ovih proizvoda kao važnog alata za prestanak pušenja ili smanjenje štete i zdravstvenih rizika kod odraslih pušača (https://portalzdravlje.hr/obiteljski-lijecnici-nemamo-kako-pomoci-pacijentu-da-se-rijesi-pusenja/ ), pozitivnu ulogu tih proizvoda u konceptu smanjenja štetnosti od pušenja prepoznala je i Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti do 2030. godine. (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_02_18_307.html ).

Shodno navedenim činjenicama koje dokazuju da su e-cigarete i alternativni proizvodi važni prestanak pušenja, pa onda i za javno zdravlje, važno je odraslim pušačima pružiti potpune, točne i znanstveno dokazane informacije, a prenoseći tekstove na ovakav, obmanjujuć način, pridonosimo dezinformacijama i odrasle pušače guramo još dublje u njihovu ovisnost.

Sukladno tome, molimo da se u tekstu i naslovu jasno istakne da se članak odnosi na ilegalne proizvode, kako bi odrasli pušači i potencijalni kupci bili transparentno informirani o navedenim tvrdnjama.

S poštovanjem,

Filip Tokić

Predsjednik udruge Crohm

 

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se