Sa gotovo 600 komentara građana Hrvatska predvodi EU raspravu o alternativnim duhanskih proizvodima
08. lipnja 2022.

Sa gotovo 600 komentara građana Hrvatska predvodi EU raspravu o alternativnim duhanskih proizvodima

OBJAVA ZA MEDIJE

Sa gotovo 600 komentara građana Hrvatska predvodi EU raspravu o alternativnim duhanskih proizvodima

Otvaranje javnog savjetovanja o EU Direktivi o duhanskim proizvodima pokazalo je ogroman interes javnosti, posebno u Hrvatskoj koja je sa gotovo 600 komentara, gledajući prema veličini populacije, najaktivnija u raspravi, odmah iza Rumunjske. Građani žele manja ograničenja i više informacija o proizvodima nove generacije koji pušačima pomažu u prestanku pušenja. Udruga CROHM i prof.dr.sc. Ognjen Brborović iz međunarodnog instituta MOHRE ovim putem javno pozivaju i Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo da se uključe u raspravu

Gotovo 600 ljudi iz Hrvatske napisalo je svoj osobni komentar o postojećoj EU Direktivi o duhanskim proizvodima zagovarajući manja ograničenja za proizvode nove generacije (e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, nikotinske vrećice i sl.), a u sklopu javnog savjetovanja koje je pokrenula Europska komisija, što je rekordno sudjelovanje hrvatskih građana u procesima donošenja EU direktiva. 

Gotovo 600 komentara građana iz svih krajeva Hrvatske prikupljeno je od otvaranja javnog savjetovanja, a u Udruzi korisnika osobnih isparivača (CROHM) koja je pokrenula kampanju ”Bezinformacije su štetnije od dima” očekuju da će u sljedećih 10 dana, do zatvaranja savjetovanja, sa intenziviranjem kampanje prikupiti još oko 1000 dodatnih komentara. Građani u komentarima ističu manju štetnost proizvoda nove generacije u odnosu na cigarete, protivljenje novim ograničenjima za te proizvode koje najavljuje Europska komisija, ali i nužnost njihovog potpuno drugačijeg reguliranja u odnosu na cigarete. Ukupno je na javnu raspravu pristiglo gotovo 12.000 komentara EU građana iz gotovo svih zemalja, a Hrvatska je, gledajući prema veličini populacije, najaktivnija u toj EU raspravi, odmah iza Rumunjske. 

”Otvaranje javnog savjetovanja od strane Europske komisije ključan je trenutak za uključivanje svih korisnika alternativnih proizvoda kojima su upravo ti proizvodi pomogli u prestanku pušenja. Europska komisija pa i domaće institucije i dalje ignoriraju potencijal tih proizvoda unatoč sve jačim znanstvenim dokazima o manjoj štetnosti u odnosu na cigarete. Ti proizvodi mogu imati ogromnu ulogu u poboljšanju zdravlja naše brojne pušačke populacije, a zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstvo, nordijskih zemalja, Novog Zelanda i Francuske koje aktivno promiču prelazak pušača na te proizvode bilježe značajno smanjenje incidencije pušenja i poboljšanje javno zdravstvenih pokazatelja. Mi smo pokrenuli kampanju kako bi motivirali sve korisnike alternativnih proizvoda, bivše pušače, da dignu glas kako bi utjecajem na donošenje EU politika pomogli stotinama milijuna svojih sugrađana pušača u EU. Pušači ne zaslužuju biti građani kojima se krši pravo na informacije i na izbor. Očekujemo da se i Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo aktivno uključe u tu diskusiju i podrže pravo pušača na izbor”, izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Izvješće instituta za javno zdravstvo Public Health England (PHE) još je 2018. potvrdilo da su e-cigarete 95 posto manje štetne od duhanskih proizvoda, dok je studija u prestižnom znanstvenom časopisu Regulatory Toxicology and Pharmacology pokazala da aerosol iz grijanih duhanskih proizvoda ne uzrokuje mutacije DNK i da pokazuje 90% manje citotoksičnosti od dima cigareta. 

Pritom učinkovitost tih proizvoda za prestanak pušenja pokazuju brojna istraživanja. Primjerice, studija Eurobarometra iz 2021 pokazuje da je 57 posto europskih pušača ili bivših pušača uspješno koristilo e-cigarete kako bi prestali ili smanjili pušenje (30% korisnika e-cigareta potpuno je prestalo pušiti, a još 27% je smanjilo konzumaciju duhana). 

U Hrvatskoj je, pokazalo je istraživanje udruge CROHM sa nezavisnom agencijom za istraživanje tržišta SmartUp tijekom svibnja 2022., čak 58,2 posto pušača zainteresirano za prelazak na alternativne proizvode, no najviše ih muči nedostatak informacija o tim proizvodima. Istraživanje je pokazalo da je više od tri četvrtine ispitanika želi biti informirano o alternativnim nikotinskim proizvodima, no njih samo 9,1 posto smatra da su o njima vrlo dobro informirani.

Upravo je ograničavanje komunikacije tih proizvoda i odbacivanje sve brojnijih znanstvenih dokaza o potrebi uključivanja strategije smanjenje štete od pušenja (harm reduction) u javno zdravstvenu praksu glavni razlog uključivanja u kampanju ”Bezinformacije su štetnije od dima” i prof.dr.sc. Ognjena Brborovića, izvanrednog profesora na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite na Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te člana Znanstvenog odbora međunarodnog instituta MOHRE.

”U Hrvatskoj godinama imamo konstatan broj pušača u populaciji, njih oko milijun. Istovremeno, regulativa o tim proizvodima u Hrvatskoj je među najstrožima je u EU i brani da tih milijun pušača bude informirano o novim kategorijama proizvoda koji im mogu pomoći u prestanku pušenja. A ti proizvodi imaju javno zdravstveni potencijal od velikog značaja za Hrvatsku. Zbog toga je vrlo važno da i naše Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo prepoznaju te proizvode i aktivno se uključe u oblikovanje EU regulative. Građani su kroz ovo savjetovanje pokazali da imaju pravo na informacije i da žele promjenu neuspješnih javnih politika”, izjavio je prof.dr.sc. Ognjen Brborović.

 

U CROHM-u nastavljaju s akcijom ”Bezinformacije su štetnije od dima” i pozivaju sve građane da se svojim komentarom uključe u javno savjetovanje Europske komisije na sljedećem linku.

 

 

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se