Zašto pušimo
16. veljače 2019.

Zašto pušimo

Ne postoji jednoznačan odgovor na ovo pitanje, a odgovor ovisi i kome ste ga uputili. Indijski vračevi su duhan, recimo, prije nekoliko stotina godina koristili kao ljekovitu biljku čijem su se dimu pripisivala ljekovita svojstva. Duhanom se u to vrijeme označavalo i nastupanje mirnodopskog razdoblja, pa odatle dolazi i termin “lula mira”.

 

Europa

Duhan je u Europu došao u 15. stoljeću zahvaljujući Kristoforu Kolumbu, a odatle se uzgoj i konzumacija nastavila širiti po ostatku svijeta. Nekoliko stotina godina kasnije, konzumirao ga je gotovo cijeli svijet.

U suvremenom se dobu većina ljudi s cigaretama susretne u tinejdžerskoj dobi. Među razlozima početka korištenja duhanskih proizvoda kao prvi obično se ističe potreba za pripadanjem određenoj skupini. Na drugom je mjestu obično želja tinejdžera i adolescenata da ostave dojam kako su stariji nego što zaista jesu. Jedno od uopćenih mišljenja je i da je sve što je zabranjeno tim više zanimljivo, a pojedini tinejdžeri u tom su razdoblju skloni “kršenju pravila”.

Uz motive za početak pušenja, postavlja se i pitanje zašto pušači nastavljaju s tom navikom? Osim osjećaja užitka, dio pušača tvrdi da ih konzumacija duhanskih proizvoda smiruje i svojevrsni je time-out u stresnoj situaciji ili da se jednostavno radi o navici. Dio korisnika konzumaciju duhanskih proizvoda doživljava kao svojevrsnu “nagradu” nakon obavljenog posla, zadatka ili izvršene obaveze. Dakako, ne treba zanemariti ni utjecaj nikotina koji kod pušača stvara fizičku ovisnost. Ovisno o količini, nikotin može djelovati kao stimulator ili sedativ, a kod izgaranja cigareta najveći je problem upravo dim koji nastaje. Duhanski dim sadrži teške metale, oko 200 toksičnih plinova i preko 50 kancerogenih tvari.

No zahvaljujući napretku tehnologije te sustavnim ulaganjem u istraživanja, danas na tržištu postoje uređaji potencijalno manjeg rizika po zdravlje pušača. Nastali su zahvaljujući ideji da se korisnicima može osigurati iskustvo konzumacije duhana na koje su navikli, ali uz manje štete po njihovo zdravlje. Regulatorna pojedinih zemalja takve uređaje smatra čak i alatom u procesu prestajanja pušenja. Među najvećim prednostima proizvoda nove generacije u odnosu na tradicionalne cigarete potencijalno je smanjenje štetnih spojeva nastalih izgaranjem duhana, manje štetan dim po okolinu pušača te manje invazivan utjecaj na caklinu, kožu i nokte osobe koja ih konzumira.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se