Skupina znanstvenika demistificirala najveće zablude o uređajima nove generacije
24. travnja 2020.

Skupina znanstvenika demistificirala najveće zablude o uređajima nove generacije

Skupina znanstvenika uputila je pismo, objavljeno u znanstvenom časopisu European Respiratory Journal, kojim su oštro reagirali na neke od najvećih zabluda vezanih uz uređaje nove generacije. Konkretnim argumentima su kritički propitali mišljenje Odbora za kontrolu duhana pri Europskom respiratornom društvu (ERS) o “harm reduction” pristupu, za koje kažu da je utemeljeno na netočnim pretpostavkama. Ustrajat će, navode, kontinuirano promicati politike utemeljene na dokazima s ciljem smanjenja štete povezane s konzumacijom duhana.

Stav ERS-a da se harm reduction pristup temelji na nedokazanim pretpostavkama kako su uređaji nove generacije učinkovita pomoć u prestanku pušenja, elaborirano su prokazali kao netočan. Naime, e-cigareta se pokazala najefikasnijom metodom u odvikavanju i klinička ispitivanja su potvrdila da su dvostruko učinkovitije od kombinirane nadomjesne terapije nikotinom te čak četiri puta učinkovitije od samih nikotinskih flastera.

Problematizirali su i sam pristup ERS-a harm reduction strategiji. Harm reduction ne podrazumijeva da su alternativni proizvodi za unos nikotina bezopasni. Usmjeren je na smanjenje, a ne uklanjanje štete. Vjerojatnost da postoji određeni rizik od dugoročne uporabe uređaja nove generacije, a samim time i e-cigareta, eksplicitno je naglašena. No nepobitna je činjenica da u tim uređajima prilikom upotrebe nema procesa izgaranja u kojem nastaje najveći dio štetnih tvari povezanih s pušenjem.

Tvrdnji da su prisutnost e-cigareta na tržištu mladi u povećanom riziku od počinjanja pušenja suprotstavili su činjenicu da su roditelji pušači kao uzori jedan od vodećih uzroka pušenja među mladima. Eksperimentiranju s e-cigaretama zapravo su skloni oni koji već puše klasične cigarete, a čak i u tom slučaju, uređaji nove generacije i dalje predstavljaju racionalan izbor u odnosu na klasične cigarete. K tome, stopa pušenja među odraslima, ali i mladima, u SAD-u i posebice u Velikoj Britaniji gdje sve veći broj odraslih pušača prelazi na e-cigarete, opada.

Kriva percepcija o uređajima nove generacije u javnosti mogla bi dovesti do štetnih zdravstvenih posljedica, navode u svom obraćanju. Naime, pušači koji bi prelaskom na proizvode nižeg rizika možda prestali pušiti, odustanu li od toga – jednostavno će nastaviti pušiti. Samim time, uz klasične cigarete se izlažu riziku od preuranjene smrti i brojnim oboljenjima – karcinomima, kardiovaskularnim i respiratornim bolestima. Oni koji su već uspješno prešli na uređaje nove generacije, ako prestanu vjerovati da se radi o značajno manjem riziku, ponovno će se vratiti klasičnim cigaretama. 

Trenutni broj aktivnih pušača na globalnoj razini posljedica je neuspjeha i kašnjenja u provedbi mjera, upozorava ovaj tim stručnjaka, uključujući i sustav učinkovite i dostupne pomoći. Pozvali su ERS da preispita svoje stajalište kako bi se znanstvena zajednica i javnozdravstveni sustav mogli usredotočiti na zajednički cilj, a to je da pušenje postane prošlost. Neutemeljenim i netočnim informacijama potkopava se povjerenje javnosti u znanost, što smatraju iznimno opasnim.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se