Što se događa u Americi? Kako medijski senzacionalizam iskrivljuje znanstvene dokaze i što se može naučiti od Velike Britanije
30. kolovoza 2019.

Što se događa u Americi? Kako medijski senzacionalizam iskrivljuje znanstvene dokaze i što se može naučiti od Velike Britanije

Zbog prvog smrtnog slučaja koji se povezuje sa zloporabom e-cigareta, u SAD-u trenutno vlada poprilična medijska histerija. Svi relevantni mediji izvještavaju o 193 osobe hospitalizirane uslijed teških respiratornih problema, a sve se povezuje s upotrebom e-cigareta. U SAD-u tema e-cigareta i inače izaziva žučne rasprave u javno zdravstvenoj zajednici, a ovime je situacija dodatno pogoršana.

Naime, u cijeloj toj situaciji pomalo je zanemarena činjenica da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje upozoravaju kako uzrok smrti jedne i obolijevanja 193 osobe još uvijek nije dokazan. Sve više dokaza ide dokaza ide u smjeru tekućina i tvari s crnog tržišta, što bi značilo da je uzrok obolijevanja ljudi zapravo zloporaba e-cigareta. No određena šteta je već učinjena.

Medijski senzacionalizam poput trenutnog na američkom tlu stvara i demotivirajuće okruženje za pušače koji žele prijeći na manje štetne alternative kao što su uređaji nove generacije. Toj kategoriji pripadaju e-cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja. Evo što do sada znamo o njima.

  1. Uređaji nove generacije predstavljaju i do 95% manje štetnu alternative u odnosu na klasične cigarete, potvrdio je Public Health England (PHE).
  2. Uređaji nove generacije nikotin zagrijavaju na temperaturama do 250 stupnjeva. Kako nema izgaranja, pri korištenju uređaja nove generacije nastaje tek para obogaćena mirisom duhana, a ne duhanski dim, štetan za pušača i za njegovu okolinu.
  3. E-cigarete regulatori ne bi trebali propagirati kao potencijal za regrutaciju novih korisnika, već kao pomoć ljudima koji žele prestati pušiti, smatraju i hrvatski stručnjaci.
  4. E-cigarete mogu pomoći pri prestanku pušenja s većom stopom uspjeha u odnosu na druge zamjenske nikotinske terapije, potvrdila je studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.
  5. E-cigarete su dvaput efikasnija metoda odvikavanja od pušenja u odnosu na druge metode, pokazala je još jedna studija.
  6. Istraživanja pokazuju i da su korisnici e-cigareta imali značajno manje razine kancerogenih tvari u organizma u odnosu na aktivne pušače klasičnih cigareta.
  7. Uz e-cigarete moguće je dozirati razine nikotina. Korisnici si mogu postepeno smanjivati količine nikotina i preskočiti apstinencijske krize u kojima većina najviše i poklekne te se vrati starim navikama.
  8. Kod pušača koji su se s klasičnih cigareta prebacili na uređaje za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja, koncentracije toksičnih spojeva u urinu bile su znatno smanjenje, pokazala je još jedna klinička studija.
  9. Sastav tekućina za e-cigarete je reguliran. Proizvođači e-cigareta i tekućina dosljedni su u kvaliteti i deklaracije na njihovim proizvodima odgovaraju sastavu tekućine. Predvodnici duhanske industrije svjesni su nužnosti prilagodbe novim zahtjevima tržišta. Ono što nude mora biti u kvalitativnom smislu besprijekorno.

Za razliku od SAD-a i tamošnjih regulatora koji su još uvijek skeptični prema uređajima nove generacije, odbacujući pri tome brojne znanstvene studije, Velika Britanija bilježi prve značajnije pozitivne javno zdravstvene rezultate zbog poticanja prelaska pušača na e-cigarete i druge proizvode nove generacije. Vrlo progresivno gledaju na e-cigarete pa je nekoliko tamošnjih općih bolnica unutar svojih prostora otvorilo vape shopove. Osim toga, sustavno se velikim javnozdravstvenim kampanjama podiže svijest o štetnosti pušenja klasičnih cigareta i benefitima prelaska na uređaje nove generacije. Jedan od nedavno poduzetih koraka u tom smjeru, otvaranje je vape shopova u bolnicama. Cilj je, navodi se, ljudima koji žele prestati pušiti na jednom mjestu pružiti svu raspoloživu medicinsku podršku, kao i sve relevantne informacije. Rezultat? Velika Britanija je druga zemlja po redu s najnižom stopom broja aktivnih pušača u EU.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se