Studija potvrdila: ovo je dvostruko efikasnija metoda od bilo čega na tržištu
29. svibnja 2019.

Studija potvrdila: ovo je dvostruko efikasnija metoda od bilo čega na tržištu

E-cigarete su gotovo dvostruko učinkovitije sredstvo za prestanak pušenja u odnosu na druge nikotinske zamjenske tretmane poput nikotinskih flastera ili žvakaćih guma, pokazala je studija koju su početkom godine proveli znanstvenici londonskog sveučilišta Queen Mary. Istraživanje je pokrenuto na inicijativu britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja i obuhvatilo je gotovo 900 ispitanika. Rezultati su sljedeći: 18% korisnika e-cigareta u posljednjih godinu dana nije pušilo duhan, u usporedbi s 9,9% onih koji su pokušali prestati pušiti uz neku drugu metodu. K tome, ispitanici koji su koristili e-cigarete izjasnio se i da su u prva četiri tjedna korištenja tog uređaja s ciljem prestanka pušenja osjetili znatno manju želju za klasičnom cigaretom.

Britanska agencija Public Health England (PHE), točnije voditelj za kontrolu duhana u javnom zdravstvu u Engleskoj Martin Dockrell, gotovo odmah po objavi rezultata istaknuo je da je ovime dokazano da prelazak na e-cigarete može predstavljati jedan od najučinkovitijih načina za prestanak pušenja. PHE je inače jedan nod zagovaratelja korištenja e-cigareta i uređaja za zagrijavanje duhana bez izgaranja kao manje štetnih alternativa klasičnim cigaretama (i do 95% manje štete), potkrijepljeno brojnim analizama i studijama. Razlog zbog kojeg PHE, između ostaloga, podržava proizvode nove generacije u odnosu na klasične cigarete, leži u činjenici da u uređajima za zagrijavanje duhana i e-cigaretama dolazi samo do zagrijavanja, a ne sagorijevanja što je proces prilikom kojega se kod klasičnih cigareta oslobađa i do 4 tisuće toksičnih spojeva. U prilog tome ide i klinička studija čije je rezultate British American Tobacco (BAT) predstavio u veljači 2018. godine, a koja je pokazala da je kod pušača koji su se s klasičnih cigareta prebacili na uređaje za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja koncentracije toksičnih spojeva u urinu bile znatno smanjenje. Uzorak te studije obuhvatio je 180 sa tri ili više godina pušačkog staža koji su u sklopu studije koristili glo, uređaj koji duhan zagrijava na 240 stupnjeva, pri čemu je kod dijela ispitanika razina toksičnih tvari nakon korištenja gloa bila na razini kao da su prestali pušiti u potpunosti. Imajući na umu takve benefite po ljudsko zdravlje, bilo samog korisnika uređaja bilo po njegovu okolinu koja također nije izložena širokom spektru toksičnih spojeva, uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja uz e-cigarete su još jedan od alata uz pomoć kojih se može smanjiti globalni javnozdravstveni problem pušenja. Samim time, u konačnici dovesti i do smanjenja broja aktivnih pušača.

U veljači 2019. godine, rezultati studije Sveučilišta Queen Mary su objavljeni i u časopisu New England Journal of Medicine. Ta informacija s početka godine o dvostruko većoj učinkovitosti e-cigareta u odnosu na druge nikotinske nadomjesne terapije se brzo proširila ostatkom svijeta i nije trebalo dugo čekati na prve reakcije znanstvene zajednice, poput Richarda Miecha sa Sveučilišta Michigan u SAD-u, čiji je komentar prenio Reuters. „Radi se o uvjerljivom dokazu“, istaknuo je tom prilikom Miech.

Inače, znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary do ispitanika za svoju studiju su došli metodom slučajnog odabira među kandidatima koji su potražili pomoć za prestanak pušenja u britanskoj javnozdravstvenoj instituciji National Health Service (NHS). Valja istaknuti i da su ispitanici zahvaćeni istraživanjem imali i podršku prilikom procesa prestanka pušenja klasičnih cigareta u vidu razgovora s kliničkim savjetnikom na tjednoj bazi, u trajanju od mjesec dana. No ono što se pokazalo ključnim ipak bila je činjenica da su slobodnim izborom tekućina za e-cigarete mogli samostalno i podešavati razine nikotina u skladu s individualnim potrebama, a tako ih onda i postupno smanjivati.

NHS je, podijelivši rezultate na svojim stranicama, istaknuo i da se radi o važnoj studiji koja pruža prve konkretne dokaze da za ljude koji žele prestati pušiti e-cigarete predstavljaju zaista učinkovitiji tretman od drugih terapija. Također, NSH navodi i da su, osim Sveučilišta Queen Mary u istraživanju su sudjelovale i brojne druge institucije kao što su Kings College London, Sveučilište London South Bank, Sveučilište u Yorku te gradsko vijeće Leicestera. Navedeno je dobar primjer suradnje i posvećenosti javne vlasti, akademske zajednice te zdravstvenog sektora po kojem je, kada je o smanjenju broja aktivnih pušača riječ, Velika Britanija itekako poznata.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se