ISTRAŽIVANJE ZAMRLJANJA ZUBI: Smijeh produžuje život, no jeste li spremni pokazati svoje zube?
16. veljače 2019.

ISTRAŽIVANJE ZAMRLJANJA ZUBI: Smijeh produžuje život, no jeste li spremni pokazati svoje zube?

Privlačni osmijeh najljepši je ukras na licu, a zubi su nešto što najčešće prvo primijetimo kod drugih ljudi. To je, složit ćete se, poprilično uopćen stav. Zdravi i lijepi zubi nikad ne izlaze iz mode. Osim genetike i količine pažnje koju pridajemo svojim zubima, jedan od ključnih faktora koji utječu na njihov izgled i zdravlje je pušenje. Odlasci zubaru mogu donekle smanjiti estetsku štetu na zubnoj caklini, ali će ona ipak s vremenom opet promijeniti boju tako da ni to nije trajno rješenje.

Zahvaljujući razvoju tehnologije i zaokretu duhanske industrije prema po ljudsko zdravlje manje invazivnim metodama konzumacije duhana, danas na tržištu postoje duhanski proizvodi s potencijalom manje štete. Za razliku od klasičnih cigareta, e-cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana, uzrokuju minimalna obojenja zubne cakline. Navedena tvrdnja jedan je od zaključaka studije objavljene 2018. godine u uglednom znanstvenom časopisu American Journal of Dentistry.

Do zamrljanja zubi dolazi, najviše zbog katrana u cigaretnom dimu. S obzirom na to da se korištenjem i osobni isparivači i uređaji za zagrijavanje duhana ne ispušta dim već samo para s aromom duhana koji ima znatno niže razine određenih toksičnih tvari u usporedbi s dimom cigareta, i oštećenja na zubnoj caklini daleko su manja.

Istraživanje se, pionirsko u segmentu uređaja za zagrijavanje duhana, provodilo u laboratorijskim uvjetima. U posebnoj su komori zubi 5 dana kontinuirano izlagani paralelno duhanskom dimu i pari koji nastaje korištenjem uređaja nove generacije. Oponašali su se uvjeti prosječnog pušača s 200 uvlačenja (korištenja) dnevno što odgovara otprilike pušenju kutije običnih cigareta svaki dan, a promjene na caklini mjerene su spektrometrom. Uzorci su procjenjivani prije, tijekom i nakon tretmana.

Zubi izlagani cigaretnom dimu svoju su boju promijenili već nakon prvog dana testiranja, pri čemu se intenzitet promjene povećavao svakim danom, kako se povećavala koncentracija cigaretnog dima. Uzorak izložen aerosolu iz uređaja nove generacije pokazao je daleko manje zamrljanja na caklini.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se