UREDBOM MINISTARSTVA FINANCIJA ZATVARA SE TRŽIŠTE E-CIGARETA
31. siječnja 2020.

UREDBOM MINISTARSTVA FINANCIJA ZATVARA SE TRŽIŠTE E-CIGARETA

Ministarstvo financija brzopletošću prekršilo niz zakona i ignoriralo preporuke Europske komisije

 

Prijedlog nacrta Uredbe Ministarstva financija koji se nalazio na eSavjetovanju od petka 24.01.2019., sa predviđenim trajanjem do 03.02.2019., a kojom su se trebale uvesti trošarine na tekućine za e-cigarete, iznenada je izbrisan sa portala eSavjetovanja.

S obzirom na to da je Uredbom bio predviđen samo iznos trošarine, bez ikakvih ostalih potrebnih izmjena Zakona o trošarinama, ali i drugih povezanih zakona, stupanjem uredbe na snagu zatvorilo bi se cijelo tržište elektroničkih cigareta u Hrvatskoj.

Naime, Ministarstvo financija je u Zakonu o trošarinama stvorilo vlastitu definiciju e-tekućina pod koju je svrstalo apsolutno sve što se može koristiti u e-cigaretama, od čega je 95% proizvoda koji se inače nalaze u slobodnoj prodaji, kao što je glikol, glicerol i prehrambena aroma. Navedeni proizvodi bi postali trošarinski proizvodi samo onim poslovnim subjektima za koje Carinska uprava procjeni da bi to trebali biti – specijalizirane trgovine e-cigareta. Premda je Europskom direktivom (Directive 2014/40/EU) i Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (NN 45/17) jasno definirano što su e-tekućine, a također postoji i jedinstveni europski registar e-tekućina EU-CEG gdje se prijavljuju sve e-tekućine u Uniji, Ministarstvo financija to  ignorira i proizvoljno odlučuje što za njih jesu, a što nisu e-tekućine, potpuno suprotno europskoj praksi, ali i uvođenju dosad nepoznate prakse u svijetu: klasifikacija trošarinskog statusa proizvoda prema mjestu prodaje i vlastitoj procjeni.

Nadalje, uvođenje trošarina primorati će sve trgovine e-cigaretama, a koje spadaju u kategoriju mikro poduzetništva, da plate iznose trošarina koje bi otprilike dosegle visinu petogodišnjeg iznosa njihovih dobiti. S obzirom na to da trgovci nemaju ta sredstva, primorani bi bili pod hitno izmjestiti svoje poslovanje u neku drugu državu članicu EU, a prije stupanja Uredbe na snagu kako bi izbjegli da ih Carinska uprava tereti za iznose trošarina. Zakon o trošarinama rađen je za velike duhanske kompanije i nije primjenjiv na mikro poduzetnike.

Također, svih 12 država članica koje imaju trošarine na e-tekućine imaju i zabranu internetske prodaje istih među državama članicama, čime su zaštitile svoje poslovne subjekte od neravnopravne konkurencije iz drugih država članica koje nemaju trošarinsko opterećenje te se uskladile s Europskim zakonom o tržišnom natjecanju.  U Hrvatskoj takva zabrana ne postoji, što će predstavljati kršenje EU prava na pošteno tržišno takmičenje, jer se pogoduje  stranim tvrtkama bez poreznog opterečenja da na Hrvatskom tržištu putem internetske trgovine mnogostruko jeftinije prodaju svoje proizvode.

Države poput Italije koje su još 2014. uvele trošarine, iste su znatno smanjile, pa od početnih 0,40€/ml, ona sada iznosi 0,08€/ml, dok Mađarska trenutno smanjuje svoje trošarine sa 0,17€ na 0,05€/ml. Najrazvijenije države članice EU poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Austrije ili Irske uopće nemaju trošarine na e-tekućine. Štoviše, Velika Britanija e-cigarete putem Britanskog ministarstva zdravstva promovira kao proizvode za prestanak pušenja, a na istom tragu su se uključile Australija i Novi Zeland.

Također je iznenađujuće i ignoriranje preporuke Europske Komisije da se države članice suzdrže od trošarina na e-tekućine dok se ne završi evaluacija koja je u izradi, a čije se izvješće očekuje upravo ove godine. Premda je Hrvatska predsjedateljica EU, niti to ne osvješćuje Ministarstvo financija jer ono očigledno pokušava brzopleto trošarinski opteretiti industriju koju ne može i ne zna adekvatno regulirati, a sigurno je jedino da će je tim opterećenjem uništiti.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se