Uz Veliku Britaniju, još jedna zemlja snažno potiče korištenje dokazano manje štetnih alternativa
07. kolovoza 2019.

Uz Veliku Britaniju, još jedna zemlja snažno potiče korištenje dokazano manje štetnih alternativa

Vlada Novog Zelanda je 2011. godine postavila cilj da će do 2025. godine postati ‘smokeless’ zemlja s manje od 5% aktivnih pušača, pri čemu su od početka isticali da uređaji nove generacije mogu uvelike pridonijeti ostvarenju tog cilja. Velika većina zdravstvenih radnika na Novom Zelandu smatra da su uređaji nove generacije  dobra alternativa klasičnim cigaretama stoga ne iznenađuje činjenica da Novi Zeland već sada ima jednu od najnižih stopa aktivnih pušača u razvijenom dijelu svijeta.Novozelandska službena politika podrške uređajima nove generacije zasniva se na nekoliko argumenata. Prvenstveno, u pari koja nastaje konzumacijom uređaja nove generacije (e-cigareta i uređaja za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja) ne nalazi se nekoliko tisuća toksičnih spojeva kakvi nastaju prilikom izgaranja cigareta na temperaturama od 900 stupnjeva.

Drugi najsnažniji argument zašto su e-cigarete i uređaji za zagrijavanje bez sagorijevanja duhana dobra alternativa pušenju krije se u činjenici da korisnicima tih uređaja ostaje navika koju imaju kod konzumacije klasičnih cigareta, ali uz znatno smanjenu štetnost. Dakle, i dalje se bez promjene navike može otići na kratku pauzu, odvojiti od laptopa, popričati s kolegama – sve prigode koje pušačima bude želju za pušenjem. Navika je zapravo i najveći problem u odvikavanju od pušenja. Stoga je upravo je na taj segment stavljen najveći naglasak jer se kod drugih načina odvikavanja ograničavajućim faktorom pokazalo to što druge metode ne uzimaju u obzir senzorne i bihevioralne aspekte pušenja – kao što je držanje cigarete u ruci ili odlazak na kratku pauzu.

Među prednostima korištenja uređaja nove generacije u odnosu na klasične cigarete novozelandsko javno zdravstvo ističe i činjenicu da je kod e-cigareta moguće dozirati razine nikotina, dok su one kod klasičnih cigareta fiksne. Samim time, korisnici si mogu postepeno smanjivati količine nikotina, ali uz pomoć e-cigarete i preskočiti apstinencijske krize u kojima većina najviše i poklekne te se vrati starim navikama.

Naravno, novozelandsko ministarstvo zdravstva potiče potpuni prestanak pušenja, ali su svjesni koliko je to većini pušača zahtjevna odluka. Stoga su umjesto zabrana ponudili pregršt relevantnih informacija na jednom mjestu, poput stranice Vaping facts, kako bi ih potakunli da razmisle o manje štetnim alternativama kao prvom koraku u odvikavanju. U svojim se stavovima po pitanju uređaja nove generacije novozelandske vlasti oslanjaju i na brojne međunarodne studije, poglavito britanske, koje su dokazale potencijal i do 95% manje štetnosti korištenja tih uređaja u odnosu na klasične cigarete.

Iako se cilj o samo 5% pušačke populacije do 2025. može učiniti pomalo ambicioznim, valja dodati i da, prema podacima Smokefree organizacije, Novi Zeland na nešto manje od 5 milijuna stanovnika ima oko 512 tisuća odraslih aktivnih pušača. Gotovo milijun ljudi se smatra bivšim pušačima, dok 1,9 milijuna Novozelanđana nikada nije redovito pušilo. Kod aktivnih pušača, k tome, smanjuje se i količina popušenog duhana. Između 2010. i 2018. godine ta je količina manja za čak 39%. Izgleda da sustavno poticanje prelaska na alternative u vidu e-cigareta i uređaja za zagrijavanje bez sagorijevanja daje značajne rezultate što je praksa koju bi trebale slijediti sve države koje se aktivno bore protiv pušenja.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se