WHO pokušava pušačima zabraniti alternativu!
13. listopada 2023.

WHO pokušava pušačima zabraniti alternativu!

Deseta sjednica Konferencije stranaka (COP10) Okvirne konvencije o kontroli duhana (FCTC) održava se u Panami od 20. do 25. studenog 2023.

Rasprave i odluke na tim sastancima utječu na politiku kontrole duhana na nacionalnoj razini. Ove će odluke biti značajne u određivanju budućnosti sigurnijih nikotinskih proizvoda (SNP), kao što su e-cigarete, snus, nikotinske vrećice i grijani duhanski proizvodi (HTP). Dostupnost ovih proizvoda ključna je za ostvarivanje javnozdravstvenog potencijala smanjenja štete od pušenja (THR) u globalnim naporima u borbi protiv smrti i bolesti povezanih s pušenjem.

Koji je opći smjer djelovanja za COP10?

Najveći zaključak je da smanjenje štete od duhana trenutno nije uključeno u postupak.

Smanjenje štete jedan je od tri stupa Okvirne konvencije o kontroli duhana. Članak 1.d FCTC-a definira kontrolu duhana kao “niz strategija za smanjenje ponude, potražnje i štete koje imaju za cilj poboljšati zdravlje stanovništva uklanjanjem ili smanjenjem njihove konzumacije duhanskih proizvoda i izloženosti duhanskom dimu”. Unatoč tome, o smanjenju štete do danas se nije raspravljalo na sastancima COP-a.

Ni Agenda, ni popratni objavljeni dokumenti COP10, ni razna druga izvješća namijenjena utjecaju na stranke na COP-u ne smatraju da SNP nudi ikakve mogućnosti za javno zdravlje. Ne postoje smjernice za zemlje koje žele uključiti THR i SNP u svoje politike kontrole duhana, uključujući kako ih regulirati proporcionalno razini rizika koju predstavljaju.

SNP su predstavljeni kao prijetnja kontroli duhana, a ne kao potencijalni alat za podupiranje prelaska s pušenja i smanjenje visokorizične upotrebe duhana.

Općenito, dokumenti COP10 nastoje spojiti sve duhanske proizvode i proizvode koji sadrže nikotin u jednu kategoriju, a ne prave razliku između visokorizičnih duhanskih proizvoda i SNP-a. Cilj je potaknuti učesnike da zabrane ili strogo reguliraju korištenje SNP-a.

Glavne poruke za van koje predstavljaju prijetnju THR-u i pristup potrošača SNP-u su:

– sve SNP tretirati jednako kao i duhan koji izgara;

– proširiti i primijeniti propise za duhanske proizvode na sve oblike nikotina i duhanskih proizvoda;

– definirati sve aerosole ispuštene iz „novih duhanskih proizvoda i duhanskih proizvoda u nastajanju” kao „dim”;

– primijeniti istu zabranu i/ili propis na SNP kao i na konvencionalne cigarete, uključujući zabranu upotrebe tamo gdje je pušenje zabranjeno, velikih grafičkih zdravstvenih upozorenja, običnog pakiranja i zabranu svih reklama, promocija i sponzorstava;

– zabrana svih proizvoda za parenje ‘otvorenog sustava’;

– zabrana svih okusa osim duhana za sve SNP; i,

– oporezovati sve proizvode koji sadrže nikotin istom stopom kao i cigarete.

Dokumenti sadrže mnoge političke preporuke, ali im nedostaju dokazi koji bi ih poduprli. Dokazi koji su uključeni vrlo su selektivni. Čini se da nijedan od dokumenata ne navodi najnovije dokaze iz Cochrane Reviewa, koji je globalni zlatni standard sustavnih pregleda, koji su pronašli “dokaze visoke sigurnosti da su nikotinske e-cigarete učinkovitije od tradicionalne nikotinske nadomjesne terapije (NRT) u pomaganju ljudima da prestanu pušiti”.

Zaključak

Glavne prijetnje THR-u i pristupu potrošača SNP-u na dnevnom redu sastanka COP10 su:

– nepostojanje bilo kakvog razmatranja smanjenja štete od duhana, što je u suprotnosti s obvezom prema FCTC da se to uključi kao jedan od tri stupa kontrole duhana;

– negativno stajalište o SNP-u, što uključuje i viđenje njih kao prijetnje kontroli duhana;

– svrstavanje SNP-a na isti način kao duhan i zapaljive duhanske proizvode, čime se zemlje potiču da ih reguliraju na isti način kao i duhanske proizvode; i,

– mission creep, pri čemu se FCTC pretvara u Okvirnu konvenciju o kontroli nikotina i duhana, s ciljem zabrane ili ozbiljnog ograničenja pristupa svim nikotinskim i duhanskim proizvodima.

Jedino sredstvo za reformu FCTC-a su stranke (države članice). One zemlje koje su usvojile, omogućile i poduprle pristup sigurnijim nikotinskim proizvodima jasno moraju poduzeti korake kako bi osigurale da njihov napredak ne bude ometen odlukama COP-a, te imaju odgovornost osigurati da se potencijalu za SNP i THR posveti dužna pažnja COP10.

 

Preuzeto s: https://gsthr.org/briefing-papers/the-fctc-cop10-agenda-and-supporting-documents-implications-for-the-future-of-tobacco-harm-reduction/

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se