Zablude o opasnostima e-cigareta mogu spriječiti pušače u prestanku pušenja
13. rujna 2021.

Zablude o opasnostima e-cigareta mogu spriječiti pušače u prestanku pušenja

Sa zadovoljstvo prenosimo članak Jamieja Hartmann-Boycea, vodećeg autora Cochrane Reviewa i starijeg istraživača Sveučilišta u Oxfordu o zabludama oko e-cigareta.

Kada su se e-cigarete prvi puta pojavile na tržištu, postale su popularan alat za prestanak pušenja. Međutim, 2019. godine pojavile su se respiratorne tegobe kod nekih korisnika e-cigareta, većinom kod mladih ljudi. To je ostavilo brojna otvorena pitanja o sigurnosti e-cigareta.

To zdravstveno stanje su nazvali plućno oboljenje povezano s upotrebom e-cigareta ili skraćeno Evali. Prosjek godina oboljelih bio je 24 godine, a simptomi su uključivali tegobe kao što su kašalj, kratkoća daha i bol u plućima, ali i probavne probleme, povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu te gubitak kilograma.

Sada, s odmakom, ipak znamo da Evali ne uzrokuju komercijalne nikotinske e-cigarete koje su odobrene od strane regulatora, već da je to stanje povezano s proizvodima koji se prodaju kao e-tekućine i sadrže THC. S obzirom na to da je THC (aktivni sastojak kanabisa) skup, neki su proizvođači razrjeđivali svoje proizvode s acetatom vitamina E, te na taj način zavaravali potrošače govoreći kako e-tekućina sadrži više THC-a. Iako je acetat vitamina E sastojak koje možemo pronaći u našoj prehrani te u proizvodima za kožu, opasan je za udisanje.

Otkrivanjem rizika acetata vitamina E, broj slučajeva Evalija počeo je naglo padati. Ipak, percepcija o e-cigaretama kod mnogih se nije promijenila pa je zabrinutost kod nekih još uvijek prisutna.

Zablude

Unatoč izjavama Engleskog zavoda za javno zdravstvo i Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, koje pokazuju da e-cigarete mogu biti korisne pušačima koji se odmiču od klasičnih oblika pušenja, zabrinutost o opasnostima e-cigareta, dijelom zbog Evalija, i dalje obeshrabruje pušače da ih počnu konzumirati.

Nedavna istraživanja pokazuju da čak polovica američkih i trećina britanskih ispitanika smatra kako su nikotinske e-cigarete opasnije ili barem jednako opasne kao obične cigarete. Čak i nakon utvrđivanja povezanosti Evalija s proizvodima koji sadrže THC, većina ispitanika ipak smatra da je Evali povezan s određenom vrstom nikotinskih e-cigareta, a ne s kanabisom ili proizvodima koji sadrže THC.

Puno je razloga zašto zablude o sigurnosti e-cigareta opstaju. Jedan od njih je sigurno taj što je pravi uzrok Evalija potvrđen baš kada je COVID postao glavna tema naših vijesti, a ta tema je zasjenila sve druge. Sve do danas mnoge su se rasprave o e-cigaretama temeljile na rizicima koje one imaju na mlade nepušače, što znači da su njihove koristi bile često zanemarene.

Naime, jedno od istraživanja pokazuje da nikotinske e-cigarete mogu pomoći kod prestanka pušenja te da mogu biti korisnije od terapije zamjene nikotina. U studijama koje testiraju e-cigarete kao jedan od načina za prestanak pušenja nije bilo dokaza da su njihovi korisnici podložniji ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Također, e-cigarete se smatraju sigurnijima i za pasivne pušače, što je iznimno značajno, s obzirom na to da od pasivnog pušenja godišnje umre oko 1,2 milijuna ljudi.

Važno je spomenuti da e-cigarete obično sadrže nikotin, a ne duhan koji se nalazi u cigaretama. Iako nikotin izaziva ovisnost, duhanski dim je taj koji sadrži ugljični monoksid, katran i otrovne kemikalije od kojih su neke benzen, arsen i formaldehid. One uzrokuju rak i bolesti srca i pluća. Opasnost koju inače vežemo uz cigarete većinom potječe od izgaranja duhana, a ne od nikotina. E-cigarete, naime, ispuštaju nikotin bez ikakvog izgaranja.

Opravdani razlozi za zabrinutost

E-cigarete nisu dugo prisutne pa vjerojatno ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da su u potpunosti bezopasne. Stoga je i dalje prisutna neizvjesnost oko njihovih dugotrajnih učinaka.

Tekućina i para iz e-cigarete sadrže potencijalno opasne kemikalije koje se nalaze i u dimu cigareta, ali u manjoj mjeri. Osim toga, postoji bojazan oko utjecaja nikotina na mozak u razvoju kod adolescenata. Rezultati nedavnog istraživanja govore da su studije koje pokazuju da nikotin uzrokuje promjene u mozgu provedene na životinjama, dok autori tvrde da je još uvijek nejasno ima li nikotin isti utjecaj na ljudski mozak. Ipak, postoji strah da su e-cigarete samo jedan od koraka prema ovisnosti o nikotinu, posebice za one koji nikada nisu pušili klasične cigarete, već su se odlučili za alternativnu zamjenu.

Očekivano je da, zbog toga što su e-cigarete toliko nove, nedoumice oko njihovih dugoročnih posljedica neće tako lako nestati.

Ono što znamo jest da pušenje neproporcionalno šteti pripadnicima društveno osjetljivih skupina, uključujući siromašne i osobe narušenog mentalnog zdravlja. Osim što je pušenje povezano s mnogim opasnim bolestima, ubilo je više ljudi nego COVID od početka ožujka 2020. godine. Isto tako, aktualni dokazi pokazuju da e-cigarete mogu biti učinkovite kod prestanka pušenja te da donose daleko manje rizika za zdravlje od klasičnih cigareta.

Kada spominjemo rizike e-cigareta, važno je biti koncizan o kojoj vrsti e-cigareta govorimo, tko je osjetljiva skupina, a tko može imati koristi od njih. Osobe kojima e-cigarete donose najveću korist su većinom pušači, koji također imaju pravo na točne, provjerene i znanstveno dokazane informacije.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se