Zašto je Bloomberg glavni neprijatelj ecigareta i prestanka pušenja
08. ožujka 2023.

Zašto je Bloomberg glavni neprijatelj ecigareta i prestanka pušenja

Članak je izjava Michaela Landla, direktora World Vapers’ Alliance, međunarodnog udruženja kojeg je i CROHM član.


Objavljeno 27.02.2023

Danas je Bloomberg Philanthropies najavio izdvajanje dodatnih 420 milijuna dolara za smanjenje upotrebe duhana na globalnoj razini. Organizacija će se usredotočiti na tradicionalne politike protiv pušenja, kao što su proširenje naljepnica s upozorenjima i zona bez dima, te podržavati različite politike protiv pušenja, poput zabrane okusa. Zbog prethodnog neprijateljstva prema proizvodima za smanjenje štete od Bloomberg Philanthropies i organizacija koje financira ta organizacija, potrošači očekuju daljnje kampanje dezinformacija protiv znanosti o smanjenju štete.

Michael Landl, direktor World Vapers’ Alliance, rekao je:

“Stvarnost je da Bloomberg Philanthropies sustavno zanemaruje bogatstvo znanstvenih dokaza koji ukazuju na dobrobiti vapinga, da ne spominjemo iskustva iz prve ruke milijuna vapera. Vaping je 95% manje štetan od pušenja i učinkovitija je metoda za prestanak pušenja nego tradicionalne terapije kao što su žvakaće gume i flasteri. Ograničavanje ili zabrana pristupa vapingu neće učiniti ništa osim koštati života.

Ova objava pokazuje da Michael Bloomberg pojačava svoju ideološki vođenu borbu protiv smanjenja štete, a posebice protiv pušenja cigareta – zanemarujući sve popratne negativne posljedice njegove politike.”

Bloombergova mreža dobrotvornih organizacija i odabranih grupa, koje već primaju milijune dolara u bespovratnim sredstvima od njega, imaju značajan utjecaj na vladine čelnike u cijelom svijetu. Bloombergova podrška rezultirala je nedavnim zabranama vapinga u Meksiku i na Filipinima.

“Oduzimanje manje štetnih alternativa najranjivijima bez obzira na ishode u stvarnom svijetu je nečuveno. Vaping je već spasio milijune života i treba ga prihvatiti umjesto da se protiv njega borimo. Ako Michael Bloomberg uskoro ne promijeni svoj pristup, povijest će ga pamtiti kao najveći kamen spoticanja za ukidanje pušenja na globalnoj razini, a da toga nismo ni bili svjesni”, dodao je Landl.

Zemlje poput Švedske ili Ujedinjenog Kraljevstva, koje usvajaju strategije za smanjenje štete i potiču pušače da prijeđu na vaping ili slične proizvode za smanjenje štete, najuspješnije su zemlje u borbi protiv pušenja. “Oni rade upravo suprotno od onoga što Bloomberg želi i na putu su da prestanu pušiti – iako Bloomberg ne želi prihvatiti tu stvarnost”, zaključio je Landl.


Važno je za istaknuti da je Bloomberg Philantropies u 2022. bio treći po iznosu donator World Health Organizationa sa 1,7 milijardi dolara, kao što izdašno donira i mnoge udruge civilnog društva koje se deklarativno bore protiv pušenja, dok se posljednjih 8 godina uglavnom bave zabranama vejpinga.  

HZJZ se uglavnom referira na smjernice WHO kao bespogovornog autoriteta kojeg treba slijediti. Isti WHO je bio glatko odbijen od strane Britanskog Ministarstva Zdravstva kad su im htjeli progurati zabranu aroma i slične stvari. Britanci su smanjili broj pušača s 19% na 13%, dok se taj broj u Hrvatskoj popeo s 33% na 38%.  Way to go HZJZ!

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se