Znanost je jasna: ”Dokazi su tu, ovi uređaji su i dalje manje štetna alternative”
15. travnja 2020.

Znanost je jasna: ”Dokazi su tu, ovi uređaji su i dalje manje štetna alternative”

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je svoje šesto izvješće u kojem su objedinjene posljednje relevantne informacije o e-cigaretama kako bi kreatori politika i javnost u formiranju svojih stavova raspolagali provjerenim informacijama. Naglašena je i potreba za redovitim ispitivanjem javnog mijenja, jer kako se pokazalo, pušače od prelaska na e-cigarete kao manje štetnu alternativu klasičnim cigaretama, u najvećoj mjeri odvraća strah od korištenja. To je posebno naglašeno nakon zbunjujućih informacija vezanih uz ulogu e-cigareta u slučaju pojave atipičnih oboljenja pluća u SAD-u.

Naime, unatoč sve većem broju dokaza da proizvodi nove generacije kao što su e-cigarete predstavljaju znatno manji rizik od klasičnih cigareta, percepcija javnosti kreće se u suprotnom smjeru. Tim istraživača s King’s College London, autori izvješća, posebno je zabrinut da su takvi strahovi vrlo opasno za javno zdravstvo jer bi aktivne pušače u konačnici mogli stajati života.

U izvješću se navodi da se udio populacije koja smatra da su e-cigarete manje štetne od klasičnih cigareta u 2019. smanjio s 45% na 34%. “Zanimljivo je promatrati koliko je niz respiratornih komplikacija u SAD-u utjecao na percepciju korisnika proizvoda nove generacije. Takvi strahovi će zasigurno odvratiti mnoge pušače od prelaska na e-cigarete kao manje štetnu alternativu, ostajući tako i na putu prema sve lošijem zdravstvenom stanju i ranijoj smrti zbog pušenja. Američke vlasti su potvrdile da je vitamin E acetat, sredstvo za zgušnjavanje koje se dodavalo tekućinama za e-cigarete s derivatom kanabisa, bio glavni uzrok plućne epidemije u Americi. Ova tvar je zabranjena u nikotinskim tekućinama za e-cigarete, reguliranima u UK”, komentirao je John Newton, direktor odjela za poboljšanje zdravlja pri PHE.

Zahvaljujući svim naporima engleskog javnog zdravstva, stopa aktivnih pušača u odrasloj populaciji opada u posljednjih 10 godina i u 2019. godini je bila na oko 15%. No i dalje se radi o više od 6 milijuna aktivnih pušača i 200 preuranjenih smrti dnevno koje su posljedica pušenja. U izvješću PHE-a navodi se da bi proizvodi nove generacije, odnosno alternativne nikotinske terapije, mogle imati presudnu ulogu u smanjenju ovog zdravstvenog problema.

Pružanje pomoći pušačima i dalje je najvažniji korak ako želimo ostvariti cilj “društva bez dima” do 2030., navodi Deborah Arnott, izvršna direktorica Akcije za pušenje i zdravlje (ASH). “Korištenje e-cigareta je pomoglo mnogim tisućama pušača. Još veći broj njih bi mogle imati koristi od prelaska na manje štetne alternative ako ne budu izloženi upornim i netočnim dezinformacijama u javnosti”, poručila je Arnott.

Redovita upotreba e-cigareta kod odraslih osoba ostala je stabilna od 2014. godine i u 2019. se kretala između 5% i 7%, pri čemu je udio ljudi koji nikada nisu pušili a koriste e-cigarete manji od 1%. Izvješće PHE pokazuje i da Velika Britanija ne bilježi porast korištenja e-cigareta među mladima i nepušačima. Prevalencija korištenja e-cigareta među mladima ostala je stabilna, radi se o 6% u dobi od 11 do 15 godina u 2018. i 5% u dobi od 11 do 18 godina u 2019. godini.

Navodi se i da je Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) od svibnja 2016. do siječnja 2020. zaprimila 84 izvještaja o 245 nuspojave i četiri smrtna slučaja za koje se sumnjalo da su povezani s korištenjem e-cigareta, ali korelacija još uvijek nije dokazana. Pušačima je trenutno vrlo teško shvatiti brojne oprečne informacije koje dolaze do njih, upozorila je Ann McNeill, profesorica ovisnosti o duhanu na King’s Collegeu u Londonu i jedna od glavnih autorica izvješća.

Osvrnula se i na mišljenje da e-cigarete potiču početak pušenja kod mladih, te upozorila: “U ovom izvješću dokazali smo da je udio korisnika e-cigareta među mladima uglavnom koncentriran u onoj skupini koja je već koristila cigarete. No u svakom slučaju, trebamo osigurati da proizvodi nove generacije, kao i klasične cigarete budu što nedostupniji mladima”, navodi.

Većina ispitanika i korisnika proizvode nove generacije koriste kako bi prestali pušiti, a zajednica vapera se izjasnila i da bi ih zabrana aromatiziranih tekućina odvratila od korištenja e-cigareta te da bi se u tom slučaju otvorilo tržište nezakonitih proizvoda.

Proizvodi nove generacije, kao što su e-cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana bez sagorijevanja, manje su štetni od klasičnih cigareta jer ne sadrže štetne kemikalije koje s oslobađaju sagorijevanjem poput katrana, ugljičnog monoksida, cijanovodika i koji uzrokuju bolesti povezane s pušenjem. Pušačima na raspolaganju trebaju biti različite metode kao pomoć u prestanku pušenja te podrška, kako bi njihovi rezultati u odvikavanju bili što bolji.

Podijeli

Postani član udruge osobnih isparivača

Učlani se u CROHM i među prvima saznaj informacije o aktivnostima, konferencijama, okupljanjima i istraživanjima udruge.
Učlani se